Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Egy évesek lettünk

2018. szeptember 04. - DAnna

A Megyei Morzsák, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja 2017. szeptember 1-én indult. A szeptemberi első morzsa poszt áttekinti az elmúlt egy évet, és a következő évi terveket.

2017 a változás éve volt a helyismereti gyűjteményben. Elköszöntünk az utolsó olyan munkatárstól is, aki régebb óta ott dolgozott, és  három "zöldfülű" maradt az ódon falak között: mindnyájan régóta könyvtárosok, de helytörténésznek kezdők. Ez így nem könnyű feladat, hiszen ez a könyvtárosi munkák közül talán a legtöbb tapasztalatot követelő terület. Nem tudtunk, de nem is akartunk mindent ugyanúgy csinálni, mint az elődök. Ennek eredményeképpen még tavasszal elindult a Facebook oldal, és ősszel a blog. Ezek az azonnal szembetűnő eredmények, a munkánk gyümölcseire más területeken még várni kell.

Mi fért bele a blog elmúlt egy évébe?

Megjelent 217 blogposzt melyek - az évfordulós bejegyzéseken kívül - tizenkét előre megnevezett téma köré csoportosultak: településfejlesztés, közösségek, kincsek, karácsony, régmúlt, kéziratok, egészség, természet, Balaton, legendák, helyismereti munka, Szent István emlékév. 

A legolvasottabb posztok a legendák és a Balaton témában keletkeztek. Itt érkezett az első pár hozzászólás is. Júniusban közöltük az első olyan írást, mely külsős szerző tollából érkezett, reméljük, majd még több is követi.

A legnépszerűbb poszt: Nyolc fürdőkabinnal kezdődött

Amivel a legtöbb munka volt (de megérte): Most múlik...

Amikor én is meglepődtem azon, amit kutatás közben találtam: Amiről a könyvek nem beszélnek

Rovatként nem megjelenő sorozat a blogon a "Hogyan használd" címke alatt található könyvtárhasználati és egyéb segédlet. Ennek öt rész jelent meg ebben az évben. 

Tervek a következő évre

Természetesen a havi témák rendszere marad. Ezen belül is egy biztos pont, hogy az októberi témaválasztás mindig az Országos Könyvtári Napok szlogenjéhez fog igazodni, a márciusi pedig az Internet Fiesta tematikájához.

Az évfordulónaptár anyagai mögött található adatbázis tovább bővül, ahogy egyre több helyismereti anyagot sikerül ilyen módon is feldolgozni. 

A blog egyik célja, hogy betekintést nyújtson a Helyismereti Gyűjtemény anyagába, mely a könyveken és folyóiratokon kívül igen sok más érdekességet is tartalmaz. Ezért láthatók nagyon gyakran illusztrációként a gyűjtemény dokumentumai (képeslapok, aprónyomtatványok, fotók, könyv és újságrészletek). A kéziratos anyagokból még részeltek sem közölhetők, ezért azok megtekintéséhez mindenképpen be kell jönni a könyvtárba. Reméljük a feldolgozottság növekedésével egyre több képi anyag kerül majd fel a blogra is.

Miből is gazdálkodunk?

A könyvtár on-line adatbázisa jelenleg (2018.08.16.) 269 764 olyan tételt tartalmaz, melynek helyismereti besorolása is van. Ezeknek csak egy kis része könyv, nagyobb része különböző folyóiratokban Veszprém megyéről megjelenő cikkek adatait tartalmazza. Ezek azok a tételek, melyekből az évfordulónaptár továbbépülhet, hiszen ez az, ami dátum szerint rendezett "adatbázisnak" tekinthető, bár az adatok kinyerése sokkal időigényesebb, mintha valóban egy adatbázisról beszélnénk. Erről szólt a júliusi Cseppenként a tengert című bejegyzés. 

Egyre több elektronikus tartalmat is gyűjtünk. Ezek jelenleg nem szerepelnek a katalógusban, hiszen nincs mögöttük kézzel fogható dokumentum (még újságcikk formájában sem). Ezen tartalmak (elektronikusan megjelenő újságok, szórólapok, könyvek, tanulmányok) egyenlőre nagyrészt csak a könyvtár belső gépein érhetőek el, hiszen az új szabályozások fényében gyűjteni van jogunk, megosztani nem. Ezek szintén olyan tartalmak, melyeket csak a Helyismereti Gyűjtemény gépein lehet megtekinteni, és a blog az egyik forrás, amin időnként hírt adhatunk róluk. 

Reméljük, olvasónk marad a második évben is, és ellátogat hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr4814152589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.09.11. 08:02:50

Boldog szülinapot, és további jó munkát, sok érdekes posztot! :)
süti beállítások módosítása