Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Amiről a könyvek nem beszélnek

legek és más érdekességek a könyvtárban

2018. február 27. - DAnna

Nehéz több, mint 6300 dokumentumról bármit is mondani egy blogbejegyzés terjedelemben, főleg, ha olyan szerteágazó tartalomról van szó, mint az Eötvös Károly Megyei Könyvtár kézirat gyűjteménye. Így hát megint csak pár kiragadott példa következik. A "Leg"-ek közül válogattam, 

A Legelső

Ms001

Várpalota monográfia / Szíj Rezső. - [Várpalota] : [Kézirat], 1958.

Úgy gondolom a szerző ebben a műben (624 gépelt oldalon!) összeszedett mindent, amit akkor Várpalotáról tudni lehetett, történelem, legendák, írások, eredetmondák, mindenféle régi dokumentumok. 

A Legutolsó

Ms6381

Veszprémből deportált személyekre vonatkozó dokumentumok / Horváth Miklós, Olekszandr Pahirya ; [... ford. Fedinec Csilla]. - [Budapest] : Argumentum, cop. 2012. - p. 175-187. ; 340-[349.] 

Ez egy speciális kéziratfajta, mely nagyrészt a tájékoztató munkát segíti: egy nagyobb dokumentumból kimásolt részlet. Ezt az eljárást akkor alkalmazzuk, ha maga a dokumentum (általában könyv, de lehet folyóirat is) nem helytörténeti témájú, és így nem őrzünk belőle példányt a gyűjteményben, de egy része helytörténeti/helyismereti témájú, és arra mégis szükség lehet. Az is előfordulhat, hogy maga a könyv/folyóirat egyetlen példánya sincs meg könyvtárunkban, csak a részlettel rendelkezünk.

Ez esetben a Kényszerkirándulás a Szovjetunióba (Argumentum, cop. 2012) című könyv pár oldala található meg az Ms6391-es szám alatt.

A Legrégebbi

Ms 0131

Brevis, ét Cordialis apprecatio, de die ingressi ...Ignatii Koller / Joannes Hradiczky. - Ráczkeresztur : Kézirat, 1760. 

Erről a vékony füzetről nem tudok mást mondani, minthogy gyönyörű, sok munkája van benne az alkotójának és örülök, hogy rátaláltam. 

Amin megakadt  a szemem

Ha valaki azt hiszi, hogy egy kézirat gyűjteményben csak unalmas fekete műbőrbe kötött munkák találhatók sok-sok szöveggel, azok figyelmébe szeretném ajánlani az alábbi két dokumentumot. Mindkettő a kötésével hívta fel magára a figyelmet, "kilógtak a sorból", kétségtelen, de a tartalmuk is igen érdekesnek mutatkozott.

Ms2162

[Rendhagyó irodalomórák az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban a 2004/2005. tanévben]

ms_1_kicsi.jpg

Sajnos semmit nem tudunk meg ezekről az irodalomórákról ebből a dokumentumból, csak azt, hogy a gyerekek nagyon jól érezték magukat nálunk ezeken a foglakozásokon, és "Misi bácsi" (Praznovszky Mihály) valószínűleg elvarázsolta őket valamivel. Bár úgy gondolom, éppen ez a lényeg. A kötése pedig igazán különleges.

Ms0100

Marcalgergelyi 1343-1960 / Vida Levente. - [Marcalgergelyi] : Kézirat, 1961 (Pápa. - 158 fol. 4 mell. ; 32 cm

ms_2_k_kicsi.jpg

Marcalgergelyi Veszprém megyében található a Pápai járásban, a 2004-es népszámláláskor 449 lakosa volt. Vida Levente aprólékos, precíz munkája 1961-ben készült a községről, és tele van újságkivágásokkal, régi fotókkal, és kézzel rajzolt térképekkel. 

ms_2_b_kicsi.jpg 

 Előző rész: Amiről a könyvek nem beszélnek - gyarapodás a múlt évben

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr9913551817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása