Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Ünnepi kavalkád egész évben

2018. augusztus 28. - DAnna

Az alábbi posztban további ünnepi eseményekről olvashatnak. A Veszprémi Hírlapban megjelent cikkekből csak részleteket közlünk, de a teljes cikkek a Helyismereti gyűjteményben mikrofilmen megtekinthetők. (A mikrofilm minősége - ahogy lentebb látszik - nem a legjobb, de olvasható.)

Az alábbiakban pár szemelvényt olvashatnak ünnepi megmozdulásokról, melyekről eddig még nem esett szó, nem fontossági, hanem időrendi sorban.

1938 február közepén minisztériumi küldöttség járt Veszprémben, és végre eldőlt, hogy egy szobrot kap a város. A helyét is kijelölték a vár végében. A hely maradt, az elképzelés azonban megváltozott a kivitelezés végére. A szobor felállítása, felavatása aztán sokáig elhúzódott.

szobor.jpg

Veszprémi Hírlap, 1938. február 20.

Az emlékév egybeesett a Magyar Turista Egyesület 50 éves jubileumával, így ők duplán ünnepeltek a Szent István Vándorlás megtartásával, melyből aztán kinőtt a Kéktúra mozgalom. A Megyét áprilisban szelték át. Tapolcánál érkeztek és Zircnél távoztak.

vandorlas.jpg

Veszprémi Hírlap, 1938. április 10.

Színházi előadásokra is sor került.

szindarab.jpg

Veszprémi Hírlap, 1938. június 19.

Országosan is jelentős esemény volt a Somló hegyi kilátó felavatása, melyre Pestről kedvezményes jeggyel lehetett leutazni. Az ünnepségen valóban jelentős tömeg gyűlt össze, augusztus 7-én megjelent (itt nem idézett) tudósítás szerint 6-8 ezer ember ünnepelt.

kilato.jpg

Veszprémi Hírlap, 1938. július 31.

Volt még egy érdekes megemlékezés, mely némi nosztalgiával fordult a királyság intézménye felé. Tihanyban nem csak I. Istvánt, hanem IV. Károlyt is ünnepelték. (IV. Károly az apátság kényszerű vendége volt rosszul sikerült restaurációs kísérlete után 1918. október végén, november elején.)

kiralyok.jpg

Veszprémi Hírlap, 1938. augusztus 7.

IV. Károly király Tihanyban

IV. Károly kálvária, Tihany

A repülős találkozón együtt piknikező pilóták vajon sejtették, hogy pár év múlva ellenségként találkoznak?

repulok.jpg

Veszprémi Hírlap, 1938. augusztus 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr6114070809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása