Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Mikor volt fehér a karácsony?

2018. december 04. - DAnna

Mindenki fehér karácsonyra vágyik, amikor egy bögre forró itallal a kezében a karácsonyfa tövéből nézheti a hóesést. Melyik évben volt kegyes az időjárás, és mikor nem?

 25 éve, 1993-ban ...

... karácsony előtt egy ciklon hatására a vártnál enyhébb volt az idő, még csak nem is fagyott. Eleinte derült volt az ég, majd beborult, és egyre többet esett, majd 23-án viharos nyugati, északnyugati széllel már némi hó is érkezett. Karácsonykor a szél délire fordult. A két ünnep között aztán jelentős havazás volt, bár továbbra is fagypont körül, vagy alig alatta volt a hőmérséklet. Megyénkben 40-50 centi hó esett, és az utak nagy része ideiglenesen járhatatlanná vált. A Győri vonat Eplénynél egy 2,5 méter magas, 250 m hosszú hótorlaszba ütközött. Napokig tartott a teljes úthálózat felszabadítása. Szilveszterre némileg enyhült az idő, köd szállt le az országra és ónos szitálás bosszantotta a bulizni vágyókat.

30 éve, 1988-ban ...

20-án egy hidegfortont követően enyhülés állt be, és néha szeles, de száraz idő volt. Éjszakánként fagyott, de nappal valamivel nulla fok felet volt a hőmérséklet. Csapadék a két ünnep között sem volt, de leszállt a köd, néhol pedig szelessé vált az idő. A köd néhol egész év végig nehezítette a közlekedést.

40 éve, 1978-ban

19-én megindult a havazás, a hőmérséklet kevéssel fagypont alatt volt, 22-ére viszont ónos esőt vártak, nappal is fagypont körüli hőmérséklettel. Karácsonykor kicsit enyhült az idő, és havazott is valamennyit. Aztán enyhülés állt be köddel és esővel. A két ünnep között végig fagypont körül ingadozott a hőmérséklet, hol fagyott, hol nem. Az év utolsó két napjára a szél megélénkült, viharossá fokozódott, és hol eső, hol hó esett.

50 éve, 1968-ban

december 17-ére befagyott a Balaton, éjjel -10-ig is lehűlt az idő, és nappal sem olvadt, de enyhülést vártak, vele havazást, havas esőt.  21-ig tartott a felmelegedés, akkor már +5 fokot is mérhettek nap közben, de ekkor újabb hideghullám érkezett. Eső, hó, hózápor volt várható viharos északnyugati széllel. Karácsonykor a hőmérséklet fagypont felett volt., de aztán egy hirtelen lehűlés következtében 29-ére ismét befagyott a Balaton. 

tihany_1968_tel_fp59707.jpg

A tihanyi kikötő 1968 telén, Tóth Lajos fényképén (Forrás)

furedi_obol.jpg

A füredi öböl 1968-ban, Tóth Lajos fényképén (forrás)

keszthely_sziget-strand_1958_tel.jpg

Keszthely, Sziget-strand 1958-ban (Forrás)

További régi téli képek böngészhetőek az Eötvös Károly Megyei Könyvtár frissen megnyílt Topotéka oldalán.

Kattintson!

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr3214389582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása