Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Modern kori kincskeresés

2017. november 28. - DAnna

Kincset találni mindig jó, ez a vágy talán egyidős az emberiséggel. Régen is forogtak közkézen "kincses" térképek, legendákat adtak szájról-szájra elásott kincsesládákról, és elsüllyedt hajókról. Akkoriban kincset keresni, felfedezni a nagyon gazdagok jártak passzióból, vagy a kalandos lelkűek, mindenüket feladva, életüket kockáztatva. Manapság azonban már bárki kereshet kincset.

A régen néha vérre menő időtöltés mára játékká szelídült, és mozgalommá szélesedett. Játékos formáját vagy 150 éve űzik (Letterboxing), de az évek folyamán a modern technikai eszközök használata ide is beszivárgott. Manapság már GPS készülékkel indulhatunk kincset keresni (Geocaching).

kincsesterkep.jpg

A mozgalom népszerű, és ennek köszönhetően egyre több a "kincs". A poszt írásának napján csak Veszprém megye területén 330 geoláda megkeresésére lehet elindulni. Az első bejelentett találat dátuma Veszprém megyei ládára (Kolosva-völgy) a geocaching.hu oldal szerint 2001. július 27., azaz alig egy évvel az első láda elrejtése után (2000. május 3. Dave Ulmer, USA) már nálunk is voltak játékosok. 

A Magyarországon a mozgalom motorja a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület, és az aktuálisan elérhető célpontokat a geocaching.hu oldalon lehet kiszemelni.

Többet szeretnék tudni a geocaching.hu oldal használatáról. 

Ládát elhelyezni gyakorlatilag bárhol lehet, egyaránt természeti vagy emberkéz alkotta értékeknél. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárnak is van geoládája

Geoládák a Balaton körül.

A blogon a továbbiakban (és egyes esetekben visszamenőleg is) a posztokban megjelenítjük, ha a témához csatolható geoláda. Keresse a GEO kezdetű linkeket, illetve a geoláda cimkét a címkefelhőben! 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr6513083352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása