Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

A Kerkapoly család

2018. október 23. - DAnna

A Kerkapoly család tagjai nem csak a környéken töltöttek be komoly tisztségeket, egyikük pénzügyminiszter is lett. 

A család 1865. október 5-én kapott nemeslevelet. Ekkor tagjai még Vas megyében éltek. Az 1754/55. évi országos nemesi összeíráskor viszont már Veszprém megyében jegyezték be egyik tagját.

Veszprém megye tekintetében a régebbi korokból apa és két fia az, kit feltétlenül meg kell említenünk.

KERKÁPOLY István, Kerkapoly István ( Balatonudvari, 1789. március 26. - Sümegmihályfa, 1848. március 10. ) alispán

A Pápai Református Gimnázium elvégzése után ügyvédi oklevelet szerzett és egy ideig a szigligeti uradalom ügyésze. 1828-tól 1834-ig a Tapolcai járás főszolgabírója. Zákonyi Ferenc szerint az 1830-as években, a Balatonfüredi járásban is főszolgabíró. Segített Kisfaludynak a színház építésében. A Balatonarácsi Téglaégető létesítése neki köszönhető. Három évig Zala megye másodalispánja, majd 1837 és 1848 között alispánja. Két alkalommal volt országgyűlési követ, 1830-ban és 1843–1844-ben, amikor egyedül képviselte Zala megyét. Munkája során Deák Ferenc liberális reformpolitikáját támogatta. Jelentős szerepet vállalt a Balatonfüredi Színház létrehozásában. Kővágóörsön a Petőfi út 18. sz. alatt álló, műemlék-jellegű, 1821-ben épült háznak volt a tulajdonosa. Kővágóörsön, családi kriptában nyugszik (?).A háznál 2017. augusztus 20-án avatták ~ szobrát, Kiss László ábrahámhegyi szobrász, művésztanár alkotását.

KERKÁPOLY Mór, Kerkapoly Mór ( Kővágóörs, 1821. december 10. - Szenttamáspuszta, 1888. március 24. ) katonatiszt Kerkápoly István fia. Jogot végzett, majd hadapród volt. 1840-ben felvették a magyar királyi testőrséghez, 1848 júniusában főhadnagyként a 8. huszárezredhez került. A szabadságharc alatt századosként vett részt a délvidéki harcokban. A hegyesi ütközetben tanúsított vitézségéért Bem őrnaggyá nevezte ki. A bukás után a császári hadbíróság először halálra, majd tízévi várfogságra ítélte. 1852-ben, kegyelemmel szabadult. 1869-ben a tapolcai kerület országgyűlési képviselőjévé választották, 1867-től a Zala megyei Honvédegylet elnöke. Haláláig Szenttamáspusztán lakott. Sírja a bucsuszentlászlói temetőben álló kápolnában található.

KERKÁPOLY Tivadar ( Kővágóörs, 1829. június 26. - Devecser, 1911. december 13. ) jogász, honvédtiszt Apja: Kerkápoly István földbirtokos, alispán. Jogot végzett, követi írnokként vett részt az 1848-as országgyűlésen. 1848 júliusában a lendvai kerület nemzetőrzászlóaljának főhadnagyává választják. Részt vett a Jellasics csapatai elleni harcokban. 1848. október 1-jétől már a honvédsereg tagjaként főhadnagy, 1849. március 16-tól százados a 47. honvédzászlóaljban. Részt vett a Budai Vár visszafoglalásában. A világosi fegyverletétel után közlegényként besorozták az osztrák hadseregbe, őrmesteri rangot kapott, tíz év után szabadult. Ügyvédi írnokként dolgozott. 1863-ban egy önkéntes magyar lovascsapat parancsnokaként részt vett a lengyel felkelésben. Ezután jegyző Nemesvámoson, majd postamester Felsőörsön. A kiegyezés után alapító tagja a Zala Megyei, később a Veszprém Megyei Honvédegyletnek. 1910-ben leánya családjához költözött Devecserbe. Faragott műkőoszlop síremléke a régi temetőben őrzi nevét és emlékét.

Kerkápoly Istvánnak volt egy öccse, Kerkapoly János (1794-1828), kinek fia Kerkapoly Károly ülhetett végül a miniszteri székbe. 

KERKAPOLY Károly, Kerkápoly, kővágó-örsi ( Szentgál, 1824. május 15. - Budapest, 1891. december 31. ) jogász, miniszter, történész, író Az MTA levelező tagja 1859-től. Petőfi és Jókai iskolatársa volt a Pápai Református Kollégiumban. Jogot végzett, Halléban és Berlinben egészítette ki tanulmányait. Tehetségét Deák Ferenc is nagyra értékelte. Meghívták Pápára a bölcselet tanárának. A szabadságharcban a veszprémi nemzetőrség tagjaként vett részt. A kiegyezés idején Deák-párti programmal Enying, majd 1869 és 1878 között Tapolca választotta meg országgyűlési képviselőnek. 1870–1873-as években pénzügyminiszter, majd egyetemi tanár. 1878-ban visszavonult, gazdálkodott, faiskolát és gyümölcsöst, szőlőt telepített. Tevékenyen részt vett a kor gazdasági mozgalmaiban. Bölcseleti munkái Hegel, közgazdasági tanulmányai Smith és Ricardo hatását mutatják. Sírja Budapesten, a Kerepesi úti temetőben van.

A Kerkápoly család azonban nem halt ki, és tagjai később is a környéken éltek és tevékenykedtek, ki hogyan talált erre lehetőséget. 

A Kerkápoly család a közelmúltban és napjainkban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr7614227803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása