Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Cholnoky vagy Csolnoky?

2018. október 02. - DAnna

Ez a helyesírási probléma gyakran megzavarja a város ifjúságát és időnként az idősebbeket is. Kinél mi a helyes és miért? Egyáltalán kik voltak ők?

A család eredete

A két helyesírással rendelkező, de Veszprémben nagyjából egy időben tevékenykedő hírességek sok zavart okoznak. Milyen rokonságban álltak egymással? De mielőtt erre fényt derítenénk, lássuk a család eredetét!

A család valószínűleg IV. Bélától adományként kapta meg Csolnakos községet a tatárjárásban tett szolgálataiért. Ettől kezdve használták a Csolnakosi/Csolnokosi előnevet. 

A család később rokonságba került a Hunyadiakkal (egyik tagjuk Hunyadi János megözvegyült édesanyját vette el feleségül), s a kormányzó féltestvéreit mindenféle kiváltságokkal ruházta fel. Előjogokat és nemesi címert kaptak. Ezek után a család továbbra is kitüntette magát mindenféle tisztségekben, de már több ágra szakadt. Később már az egész országban több megyében is éltek családtagok.

A veszprémi ág - egy család vagy két család?

A Csolnoky ág két híres, egyforma névvel rendelkező tagja id. és ifj. Csolnoky Ferenc, mindketten orvosok. Id. Chholnoky Ferenc édesapja, Antal volt az, aki Kecskemétről Veszprémbe költözött. Ő még Tsolnaki formában használta a nevét. 

Id. Csolnoky Ferencnek azonban nem csak egy gyermeke volt, hanem négy. Három fia és egy lánya született. Míg Ferenc nevű fiából orvos lett, László fia jogot tanult, de irodalommal is foglakozott. Cholnoky László Veszprémben futott be szép jogi karriert, és feleségül vette Zombath Krisztinát, kivel 8 gyermekük született: Viktor (újságíró, műfordító), Jenő (földrajtudós), Móricz (fiatalon meghalt), Ferenc (nőgyógyász Pécsett), Erzsébet (a tanácsköztársaság alatt hunyt el), László (író), Endre (fiatalon elhunyt), Dezső (fiatalon elhunyt).

Amint látjuk, itt következett be a név írásának megváltozása. Míg id. Csolnoky Ferenc Ferenc nevű fia megtartotta az eredeti helyesírást, addig László fia már Cholnoky alakban használta, és így örökölték meg gyermekei is.

Így tehát ifj. Csolnoky Ferenc (orvos), és id. Cholnoky László (jogász) testvérek voltak. Cholnoky Viktor, Jenő és ifj. László nagyapja id. Csolnoky Ferenc orvos, dédapja az a Tsolnaki Antal, aki Kecskemétről a városba költözött. 

Aki kíváncsi a Csolnoki/Cholnoky család eddig felderített családfájára, az itt megtekintheti. 

Bővebb olvasmány:

Cholnoky Jenő munkássága és szellemi hagyatéka mint kulturális örökség / Rybár Olivér == Veszprémi Szemle (1993-) ISSN 1217-5358. - 18. évf. 40.sz. (2016. 1.sz.), p. 106-123.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr714227775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása