Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Egy rejtélyes eset

2018. július 11. - DAnna

Az ügy helytörténeti vonatkozása maga a tárgyalás, ami Veszprémben zajlott.

1965. december 31-én az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangrendszerében táborozott és túrázott egy középiskolás, egyetemista lányokból és fiúkból álló fiatal barlangászcsoport. Szilveszteri túrájukon valamilyen mérgezés, vagy oxigénhiányos állapot miatt egy órán belül többen rosszul lettek, hárman életüket is vesztették.

Iskolások a barlang mélyén – Magyarországon 53 éve történt egy tragikus eset

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr9214105889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.07.11. 09:50:06

Nocsak... Nem is hallottam eddig róla!

DAnna 2018.07.11. 09:51:53

@kugi: Eddig én sem. Amint látható, most is egy hozzátartozó írt az esetről. Nem tudom, akkori Naplóban lehet-e cikk ... ha egyszer lesz üres időm, belelapozok.

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.07.11. 10:04:07

@DAnna: Valóban érdekes lehet a sajtóban megjelent beszámolók hangvételét megnézni. Az, hogy a határnál történt az eset, inkább az elhallgatás irányába hat (mert akár a csehszlovák oldalról is kerülhetett valamilyen mérgező anyag a barlang levegőjébe, vizébe - már ha nem csak szimplán oxigénhiány volt), viszont az, hogy egy "fiatalveszélyeztető" és "irredenta" szerzetest le lehetett járatni, az meg inkább az ügy nagy dobra veréséért kiáltott.
süti beállítások módosítása