Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Karácsonyváró népszokások a megyében

2018. december 11. - DAnna

Milyen eseményekkel készültek a karácsonyra a vidékünkön? Mely népszokások kötődnek a karácsonyhoz?

November 30:

András napi böjt: Aki egy napig nem evett mást, csak 9 szem búzát és 9 korty vizet, és éjszakára egy férfi gatyát, női inget tett a párnája alá, megálmodhatta a jövendőbelijét. "András, kérlek,ágyláb léplek,mondd meg nékem, ki lesz a férjem!" Vagy 77-szer megforgatva a párnát: "Párnámat rázom, Szent Andrást várom, mutassa meg nekem jövendőbeli párom!"

December 4., Borbála:

Cseresznye vagy meggyfa ágát levágták, és bevitték a szobába, vízbe tették, és a szekrény tetején tartották. Ha karácsonyra kivirágzott, a családban élő eladósorban lévő lány közeli férjhezmenetelét jósolta (Borbála-ág). A lányok fedőt gurítottak, és amerre gurult, onnan várták a vőlegény érkezését. A gazdaasszonyok mezítláb kihajtották a libákat az utcára, hogy "szeretőt keressenek maguknak", azaz azoknál is legyen sok kisliba, akik nem tartanak gúnárt. "Járjál ludam ékesen, foggy szeretőt, ne egyet!"

December 6., Miklós:

Nemesvámoson a gyerekeknek az ajándékokat maszkos-láncos asszonyok hordták szét.

December 8., Szeplőtelen Fogantatás: 

A Szűz Mária közbenjárását kérték ezen a napon.

December 13., Luca:

A lucázó vagy kotyoló gyerekek versekkel és köszöntőkkel keresték fel a házakat. Ekkor kell elkezdeni a Luca szék készítését, mely 13 napig készül (lassan, mint a lucaszéke). "András napi böjtöt" (nov. 30.) ekkor is lehetett tartani. Aki egy napig nem evett mást, csak 9 szem búzát és 9 korty vizet, és éjszakára egy férfi gatyát, női inget tett a párnája alá, megálmodhatta a jövendőbelijét. "András, kérlek,ágyláb léplek,mondd meg nékem, ki lesz a férjem!" Vagy 77-szer megforgatva a párnát: "Párnámat rázom, Szent Andrást várom, mutassa meg nekem jövendőbeli párom!" Luca cédulákat is készítettek, tizenhármat, ebből 12-re fiúnevet írtak, aztán egy köcsögben a szekrény tetejére tették, és minden nap elégettek egyet. Ami maradt, az volt a leendő vőlegény neve.

December 15-24:

Szálláskeresés vagy Szent család járás. Szálláskereső csoportokat alakítottak, mindig kilenc taggal, és 15-24-ig minden nap a csoport egy másik tagjához látogattak el, "szállást keresni a szent családnak". A látogatáskor magukkal vitték a szent család képét, és az egy napig ott maradt a meglátogatott családnál, egy kiemelt helyen, fehér abrosszal leterített, feldíszített asztalon.

December 21, Tamás:

Ezen a napon volt szokás disznót ölni. Az ezzel foglalatoskodó házaknál étel és ajándékgyűjtők jelentek meg, őket "tamák"-nak hívták.

December 24:

Bethlehemes játékok előadása többféle változatban, többféle korcsoport tolmácsolásában. A boszorkányok felismerésének ideje. Gonosz-űző, termésvarázsló, házasságjósló nap.

Karácsonyi aszalt terítettek, melyre egész kenyeret, sót, paprikát, borsot, vöröshagymát, fokhagymát, almát, körtét, diót tettek. Sok helyen ezeket az ételeket ott hagyták az ünnepek alatt és utána az állatoknak adták. A kakasnak borsot, a marháknak sőt, a tyúkoknak az asztal alatt tartott búzát, és így tovább.

December 26:

A regölés ideje, mely pogány és keresztény szokásokat olvasztott egybe.

December 27:

Az újbor megszentelésének napja. A bort a reggeli misén szentelték meg, egy-egy üveg bort vittek a templomba, a pap a mise keretében megáldotta azt. A borból aztán pohárba kiöntve a család minden tagja kapott egy kortyot, majd a maradékot szétöntötték a hordókba vissza. 

December 28:

Az aprószenteki vesszőzés napja. A korbácsot fűzfából fonták, a legények jártak velük, és megvesszőzték a fiatal lányokat, hogy egészségesek legyenek. 

December 31:

Zajkeltéssel gonoszt űztek ezen a napon, valamint házasságra és időjárásra vonatkozó jósló szertartásokat végeztek.

 

Bővebb irodalom a témában:

Az egyházi esztendő jeles napjai, ünnepi szokásai a bakonyi és Balaton-felvidéki falvakban : Bálint Sándor emlékére / S. Lackovits Emőke ; [felvételek Bolla József et al.] ; [kiad. a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság]. - Veszprém : Veszprém M. Múzeumi Ig., 2000.

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr7614389596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása