Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Könyvismertető - Megyei klímastratégia

2018. április 17. - DAnna

Egyre többeket foglalkoztat a Földünkön lezajló klímaváltozás. Ezzel kapcsolatban sok kérdés felmerül a sarki jégtakarókkal, az őserdőkkel és az elsivatagosodással kapcsolatban, és sokat is lehet olvasni róla. De mi a helyzet Veszprém megyével? Szűkebb környezetünkre milyen hatással vannak a globális folyamatok?

A bemutatásra kerülő könyv egy hosszabb folyamat részeként jött létre. Magyarországon már kidolgozásra került az Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia, melyet aztán követett a megyei klímastratégiák kidolgozása, melynek során természetesen Veszprém megye is kidolgozta a saját elképzeléseit. Ennek a munkának kivonatos változata ez a kiadvány.

A könyv megrendelője a Veszprém Megyei Önkormányzat, kiadója a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézete. A megjelenés oka, hogy a klímaváltozással kapcsolatos információk ne csak a döntéshozók asztalára kerüljenek, hanem bárki átfogó képet kaphasson az őt érintő kérdésekről, s aztán ennek ismeretében hozhasson döntéseket saját életét, vállalkozását illetően. 

klimakonyv.jpg

Bár sokan gondolják úgy, hogy a klímaváltozás tőlük függetlenül zajló folyamat, azonban a természet bonyolult összefüggései és törvényszerűségei miatt senki sem bújhat el a következmények elől. Példaként álljon itt a könyv egy bekezdése, mely arról szól, milyen változásokat okoz az, ha megöntözzük a növényeinket:

Az éghajlat változás és a mezőgazdaság fejlődésével megnőtt az öntözött területek aránya. A tartós öntözés hatására a talaj tömörödik, nem megfelelően lélegzik, leromlik a talajszerkezet, valamint megnő a lefelé szivárgó víz mennyisége, ami elősegíti a táplálékanyagok mélyebb rétegekbe, vagy felszín alatti vízbe való kilúgozását. A kalcium-kilúgozódás hatására nő a talaj savanyúsága és romlik a szerkezete. A sós öntözővíz vagy a felemelkedő sós felszín alatti víz hatására másodlagos sófelhalmozódás és szikesedés jöhet létre.

A kiadvány a megye részletes, sok szempontú (földrajz, éghajlat, élővilág, közigazgatási berendezkedés, közlekedés, kulturális élet, stb.) bemutatását követően a jelenleg már széles körűen használt modellezőprogramok segítségével felvázolja az elkövetkező pár évtizedben várható változásokat (hőmérséklet, csapadék, stb.), majd ezek ismeretében felméri, milyen veszélyek fenyegetik a megye egyes kiemelkedő értékeit, erősségeit (Badacsonyi borvidék, Balaton, idegenforgalom, stb.). Végül megismerkedhetünk a megye célkitűzéseivel, azaz, hogy milyen módon tervezik enyhíteni az illetékesek a bekövetkező változások negatív hatásait.

A könyvet 2018. május 2-án 17 órakor bemutatjuk az Eötvös Károly Megyei Könyvtár közösségi terében.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr2913707746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása