Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Amiről a könyvek nem beszélnek

gyarapodás a múlt évben

2018. február 20. - DAnna

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye 57 db kéziratos dokumentummal gyarapodott 2017-ben. Ez egy csendes építkezés, hiszen nincs sajtóvisszhangja, nem tartozik hozzá könyvbemutató, újságcikk, nem találkozhatunk ezekkel az írásokkal a könyvesboltokban sem.

Vannak olyan események és történések, melyeknek nyomai mintegy menetrendszerűen landolnak nálunk. Ilyenek a városi közgyűlések jegyzőkönyvei például, vagy kollégáink előadásai, egyes könyvtári anyagok. A többi helytörténeti kutatók munkái, szakdolgozatok, konferenciaanyagok. 

A teljesség igénye nélkül ajánlunk most párat az új (múlt évben érkezett) szerzemények közül.

Ms6340

Az elfeledett Városbíró, Treuer József : pillanatképek Veszprém város XIX. századi történetéből / Földesi Ferenc. - [Veszprém] : [Szerző], [2016].

Amikor ez az írás a kezembe akadt, magam is utánajártam, mennyire is elfeledett személyről van szó. A névre rákeresve oly kevés találatom volt mind az interneten, mind a könyvtári katalógusban, hogy bizton állíthatom, a munka valóban hiánypótló.

Ms6375

A zánkai protestáns harangok rövid története / Poór Ferenc. - Zánka m : [Szerző], 1999. - 12 fol. : ill. ; 30 cm. - (Poór Ferenc zánkai füzetei )

Ha Zánka nevét halljuk, sokunknak még most is az "úttörőváros" szó ugrik be elsőnek. Pedig Zánka Árpád-kori település, amely már az őskorban is lakott volt. Azon kevés helyek egyike, ahol fennmaradt egy Árpád-korban épített templom is. Poór Ferenc munkája (nem az egyetlen ebben az évben, ami könyvtárunkba érkezett) a harangokon keresztül nyit egy kis ablakot Zánka középkori és későbbi történelmére.

Ms 6342

[Hudi József beszédei]. - [Veszprém] : [Szerző], 2008-. - [23] p. ; 30 cm

A kézirat egy eszköz arra, hogy az elhangzott szó írássá válva megmaradjon, s ne szálljon el. A fent ajánlott dokumentumban négy beszéd található.

Sokan és sok mindent írtak már megyénkről a benne élt és élő emberekről, a tájról, a településekről, épületekről, az itt született művészi alkotásokról. Azt hihetnénk "már mindent kikutattak és leírtak", de ez koránt sincs így. Idén is születnek majd új írások, tudományos munkák és reméljük, ezekből minél több jut el a könyvtárba, hogy mindenki számára elérhetővé válhasson. 

Előző rész: Amiről a könyvek nem beszélnek - a Helyismereti részleg kézirat állománya

Következő rész: Amiről a könyvek nem beszélnek - legek és más érdekességek a könyvtárban

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr913551803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása