Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Történelem érettségi a Lovassy Gimnáziumban

avagy az Utas, a Holdvilág meg a VeszprémFest

2018. február 24. - DAnna

Utas és Holdvilág Antikvárium

Mi is az az antikvárium?

Az antikvár szó a latin antiqua szóból ered, amelynek jelentése: régi. Az antikváriumban tehát "régi" vagy inkább használt könyveket lehet venni és eladni. A könyvkereskedelemhez elsősorban könyvek kellenek nagyobb mennyiségben, hiszen a kódexek annak idején nem nagyon kerültek kereskedelmi forgalomba. Tehát a könyvkereskedelem a könyvnyomtatás megjelenése után kezdett el virágozni. Az első antikváriumokat az egyetemi diákság használta elsősorban, akiknek nem igazán volt pénze mindent újonnan megvenni, és nyilván egyes könyvekre pedig tanulmányaik befejezése után nem volt szükségük. 

Magyarországon az első antikváriumot Meissner Ferenc nyitotta meg Budán 1796-ban.

Antikvárium Veszprémben

Veszprém volt az első település a Dunántúlon, ahol a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat antikváriumot nyitott 1983-ban. (A 2. világháború előtt volt használt könyv kereskedés egyébként a városban.) A Vállalat 1957-ben alakult, elsősorban tankönyvek forgalmazásával foglalkozott, és az ország egyik legnagyobb kereskedelmi vállalata volt a rendszerváltásig, azután azonban 1992-ben veszteségesség vált, és 2005-re felszámolták. 

A veszprémi Antikvárium már 1994-ben magánkézbe került, Szokoly István, az addigi igazgató vette át. Amikor ő Zircre költözött, akkor került az antikvárium élére Molnár Sándor. Ő adta az Utas és Holdvilág nevet a könyvkereskedésnek. A bolt ekkortól irodalmi szalonként is működött. Az első vendég Balla D. Károly kárpátaljai író volt. Havonta, majd a nagy érdeklődésre tekintettel kéthetente voltak itt író-olvasó találkozók és egyéb kulturális rendezvények. 

A jelenlegi rendezvényeket az antikvárium Facebook oldalán tudod nyomon követni. 

Molnár Sándornak a város szellemi értékeinek megőrzésében és gyarapításában végzett példaértékű munkája elismeréseként Veszprém Város Közgyűlése 2017-ben Gizella-díjat adományozott. A Gizella-díjat 1992. április 30-án alapították, majd rögtön ezután, az első Gizella-napi ünnepségsorozaton (1992. május 7-24.) át is adták az első kitüntetetteknek. A 2017-es volt a 25. ünnepség. 

Az Utas és Holdvilág Antikvárium honlapja

Mindig ezt kellett volna csinálnom / László Péter ; fotó Zwicker. Mindig is ezt kellett volna csinálnom : beszélgetés Molnár Sűándor antikváriussal, az Utas és holdvilág antikvárium vezetőjével == Veszprémi 7 Nap(1995-) ISSN 1217-5358. - 20.évf. 38.sz. (2014. szept. 26.), p. 1., 9.

Gizella díjat kapott az antikvárius / László Péter ; fotó Mátyus == Veszprémi 7 Nap (1995-) ISSN 1217-5358. - 23.évf. 26.sz. (2017. jún. 29.), p. 13.

 

VeszprémFest, avagy Veszprémi Ünnepi Játékok

 

veszpremfest_kicsi.jpg

A VeszprémFest a Várban

Az első VeszprémFest 2004. augusztus 5-7. között került megrendezésre. Az első négy rendezvény dátuma még augusztus elejére esett, de az ötödiktől már július utolsó hetére tolódott a rendezvénysorozat. 2011-ben hagyományteremtő szándékkal mutatkozott be a Rozé, Rizling és Jazz Napok kísérőrendezvény, majd 2015-ben a FestGarden a História kertben. Párhuzamosan vannak még rendezvények a Végalériában is, és a Jezsuita Kolostorban. 2017-ben az Érseki Palota felújítása miatt a rendezvény a várból a História Kertbe költözött. 

A koncertekre az egész országból, és külföldről is érkeznek vendégek. A 2017-es évben a jegyárak 8 000 és 25 000 HUF között mozogtak. A rendező cég a Veszprémi Ünnepi J​átékok Közhasznú Nonprofit Kft., ügyvezető igazgató (és ötletgazda) Mészáros Zoltán. 

A VeszprémFest sok más nemzetközi és néhány hazai fesztiválhoz hasonlóan 2006-ban létrehozta pártoló klubját, mely ma már a VeszprémFest Pártoló Klub nevet viseli.

A rendezvényen a világzene (a világzene gyűjtőnév azokra a zenei stílusokra jellemző, amelyek sem a klasszikus zenébe, sem a világ nagy részén elterjedt könnyűzenébe nem illeszthetőek be, és gyakran népzenei eredetűek), a komolyzene, az opera, a jazz és a popzene nemzetközi hírű képviselői lépnek fel. A rendezvény egyes napjain más és más zenei műfaj előadói szerepelnek a programban.

Az előadásokról felvétel készül, melyek később DVD-n megjelennek. 2010-ben napvilágot látott egy "Best of..." válogatás is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr6513551813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása