Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

A mesterek dícsérete

tanárok Veszprém megyéből

2017. december 23. - DAnna

Mindenkinek vannak jó és rossz tapasztalatai a diákévekből, kellemes és szorongással teli emlékek, melyek tanárokhoz köthetők, a vizsgák izgalmához, a tanulás öröméhez. Mindig is sokan vallották azt a nézetet, hogy a tanár személye, egyénisége, tanítási módszere jelentősen meghatározza azt, tanítványai mennyit is sajátítanak el a tananyagból, és mennyire kedvelik vagy éppen utálják meg az adott tantárgyat.

Az igazi mester nem nevel tanítványokat, hanem csak mestereket.

Robert Schumann

Az alábbiakban olyan tanárokról olvashatsz, akiknek a nevét minden bizonnyal ismered, de nem biztos, hogy tudtad: kötődnek Veszprém megyéhez. 

Bánki Donát gépészmérnök, feltaláló, egyetemi tanár a Veszprém megyei Bánkon született és szülőhelye tiszteletére magyarosított Bánkira. 

Bánki Donát élete és munkássága

Keresztury Dezső költő, irodalomtörténész, tanár, miniszter 1904-ben Zalaegerszegen született, de 14 éves korától a Veszprém megyei Nemesgulácsot tekintette otthonának, később sok időt töltött Balatonfüreden, publikált Veszprém megyei lapokban, többek között az Új Horizontban. 1996-ban megkapta Balatonfüred díszpolgára címet.

Lékai László római katolikus püspök, tanár Veszprémben a piarista gimnáziumban tanult, majd a Nagyszemináriumban tanított. Volt plébános Balatonlellén és Badacsonytomajon is.

Lőrincze Lajos Szentgálon született és a Pápai Református Kollégium diákja volt.

Lőrincze Lajos, a sokoldalú példakép

Mádl Ferenc egyetemi tanár, köztársasági elnök Bándon született, 2010-től Veszprém Megye Tiszteletbeli Polgára.

Tildy Zoltán református lelkész, tanár, köztársasági elnök az első világháború idején Pápán volt tanár. 

Tildy Zoltán

Vámbéry Ármin Csetényben volt házitanító, ahol akarata ellenére a bakonyi betyárokkal is megismerkedett.

Rablóvezérnek is hívták a legendás magyar utazót

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr9613397597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása