Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Fehér volt-e a karácsony?

milyen volt a tél a múltban?

2017. december 05. - DAnna

Fagyott? Havazott? Lehetett szánkózni, vagy korcsolyázni a Balatonon? Milyen időjárás volt decemberben 25, 50 vagy éppen 100 éve?

20 éve ...

1997-ben karácsony előtt egy melegfronttal viharos déli szél és némi csapadék érkezett, de mivel nem fagyott, így eső formájában esett le nálunk. Előtte volt egy-két hideg nap, és a Balaton jegesedni kezdett, de ettől a folyamat visszafordult. A Napló december 22-i számának utolsó oldalán Áfrány Gábor fényképe látható a badacsonyi Balatonpartról némi jégkezdeményekkel a part mentén. Karácsony után újabb esőzések jöttek. A két ünnep között az országban és a környéken sem volt síelésre alkalmas terep. 

25 éve ...

1992. karácsonyán éppen egy hidegfront érkezett Közép-Európa fölé. Ennek eredményeképpen csendes, derült, hűvös idő volt karácsonykor. A front hatására fokozatosan fagypont alá hűlt a levegő, és karácsony után a megélénkülő széllel hófúvások is jártak.

30 éve ...

1987. december 23-án arról ír a Napló, hogy "az évszakhoz képest enyhe idő" várható. A hőmérséklet fagypont felett valamivel ingadozik. Végül ez az időszak valóban szokatlanul melegnek mutatkozott, száz éves melegrekordok dőltek meg. (Bár nem karácsonyi hír, azt meg kell említeni itt, hogy 1987 eleje egészen másképp alakult. AZ 1987-es "nagy havazás"-ról itt egy érdekes, fényképekkel tűzdelt blogbejegyzés.)

35 éve ...

1982-ből csak egy képet mutatunk. 

trabant_a_balatonban.jpg

Igen, ekkor be volt fagyva a Balaton, csak nem eléggé.

40 éve ...

1977-ben karácsony előtt fagyott éjjel-nappal borult volt az ég, és esett is némi hó. Az idő lassan melegedett kicsit, és karácsony után már néhol fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, ami viszont ónos esővel járt. A Balaton fagyott volt.

50 éve ...

1967. karácsonya előtt egy északról jövő hidegfront rendesen lehűtötte hazánkat, éjszakánként -20 fokot is mértek, de karácsonyra enyhülés állt be.  Csapadékként hó és havas eső váltakozott, a Balaton pedig befagyott, amiről a december 24-i szám tudósít egy Balatonfüredi fényképpel. 

Befagyott a Balaton / fotó Szabó F. == Napló (1961-) ISSN 0133-2104. - 33.évf. 304.sz. (1967. december 24.), p. 9.

Régi, fekete-fehér képeket nézhet az alábbi blogbejegyzésben a befagyott Balatonról.

 75 éve ...

1942 emlékezetes év, bár nem a karácsonyi időszak, hanem az év eleje. Az 1941/42-es telet a leghidegebbek között tartják számon. A hó még májusban sem olvadt el. A rendszeres időjárás előrejelzés a háború miatt szünetelt. 

100 éve ...

1917 decemberében a Veszprémi Hírlap hírt adott arról, hogy a somogyi szélen már a hónap elején befagyni kezdett a Balaton. Aztán pár nap múlva ...

befagyott_balaton.jpg

Keszthelyi Hírlap, 1917. december 9., 4. o.

Amennyiben a többi (éppen nem évfordulós) télre is kíváncsi, összefoglaló tanulmányt olvashat Magyarország teleiről az alábbi linken: Rendkívüli hidegek a múltban.

3 éve ...

Végül pár gyönyörű kép a befagyott Balatonról 2014-ből, Balatongyörökről.

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr4213397573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása