Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Emberi "kincsek"

hősök és hőstettek

2017. november 25. - DAnna

Amikor egy diák történelmet tanul, talán a legnehezebb dolga van az iskolai pályafutása alatt. A fizika és biológia által tárgyalt témaköröket megtapasztalhatja a való életben, egy irodalmi művet elolvashat, de egy több száz éve történt esemény mindig is az idő homályába fog veszni a számára. Ehhez a tudományterülethez sokkal nehezebb közel férkőzni. 

Talán segíthet legyőzni a nehézségeket az, ha a régmúlt eseményei nem csupán száraz tényként tárulnak elénk, hanem úgy, mint valaha élt, hozzánk hasonló emberek cselekedetei.

Török kori párbajhős

Magyar Bálint katonaként, majd szigligeti és fonyódi várkapitányként egész Somogyot és a Balaton vidékét védte a török betörésektől. Ismert és elismert alakja volt a végvári vitézeknek. Párbajairól annak idején sokan hallottak, igazi nemzeti ügy volt. Engedjék, ne engedjék, tiltsák vagy legyenek rá büszkék? Hosszadalmas levelezés folyt az ügyben. A helyzet nem volt egyszerű. Erről lehet olvasni az alábbi oldalakon:

A párbajra hívó levél

A törökverő Palonai Magyar Bálint dolgairul

Dávid és Góliát küzdelme az 1. Világháborúban

Egy másik izgalmas párbajról 1915-ben már a korabeli lapok is tudósítani tudtak. Pallaghy Dezső őrnagy egy szál puskával szállt szembe egy gépfegyverállással. 

pallaghy.png

A "harmincegyesekről" sokat olvashatsz Veszprém megye történelméről szóló írásokban. Ők voltak a "háziezred", azaz az 1. Világháború során  a megye területén besorozott férfiak ebbe az ezredbe kerülve harcoltak előbb az orosz, majd az olasz fronton. Noha egyetlen ezredről van szó, mégis a kötelékében elesettek száma több ezerre tehető, hiszen sorait a négy évnyi háború alatt folyamatosan újra feltöltötték. Ha belelapozol a száz évvel ezelőtti újságokba (itt megteheted), azok tele vannak kitüntetések és halálozások híreivel. Az elesettek után hadiözvegyek és hadiárvák maradtak.

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr5912933665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása