Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Céhek, egyletek, klubok

2017. október 28. - DAnna

Milyen közösségekbe szerveződtek az emberek az az évszázadok folyamán Veszprém megyében? Mekkora volt egy város? Mikor tiltották és mikor támogatták az önszerveződő közösségek létrejöttét?

emberkek.jpg

"Alternatív" vallási közösségek
  • 400 éve (1617): A korabeli Magyarországon elsőként református presbiterium alapul Pápán. A reformáció tanai elsősorban a végvári katonaság körében voltak népszerűek. Mivel Pápa ekkoriban fontos végvár volt, több szabadságot élvezett. A minden nap a törökkel és a halállal szembenéző katonáknak fontos volt a hit, és a bécsi udvarnak pedig nem állt érdekében őket zaklatni. Brenhidai Huszár Péter A képen Brenhidai Huszár Péter végvári vitéz látható. Veszprémben szolgált, majd 1576-tól a pápai vár kapitánya lett Majthényi László főkapitány alatt. 1593-ban pápai főkapitánnyá nevezték ki.
    A török veszély elmúltával a vallási tülrelem csökkent, a nem katolikus közösségeknek sok nehézséggel kellett szembenézniük.
Céhek
  • 325 éve (1692): A tímárok céhének első említése Veszprémben.
    A tímárok az állatbőrök cserzésével foglalkoztak. Fennmaradt a tímár céh egy pecsétje, melyen a védőszent, Szent Imre alakja látható. A mesterség jelenléte a városban jóval régebbi, feltehetően már a török időkben is dolgoztak itt tímárok. A céhek elsősorban érdekvédelmi társulások voltak, egy-egy városban csak az dolgozhatott az adott szakmában, aki tagja volt a város megfelelő cégének. Így próbálták kiszűrni a szélhámosokat (kontárokat), akik rossz minőségben végezték volna el a munkát, és így rontották volna a város mestereinek jó hírnevét.
  • 225 éve (1792): Hajas István plébános összeírása szerint Veszprém lakossága 7398 fő.
    Ez egy fontos időpont abból a szempontból, hogy korábbról inkább csak becsült adataink vannak, 1630-ban nagyjából 3000 főre becsülték a lakosok számát, majd ez lassan emelkedett (kb. 3500 fő 1720-ban). 1849-ben viszont már átlépte a város a tízezres küszöböt (pontosan 10 324 fő lakott itt). Amint a lenti ábrán látható, jelentős lakosságnövekedés a XX. században indult meg, és a 2. világháború drasztikus visszaesést hozott, majd újabb jelentős emelkedés következett, míg jelenleg a város lakossága lassan fogy. 2015 januárjában 60 761 ember lakott Veszprémben.
    Veszprém lakossága grafikon
Egyletek, egyesületek
Az egyletek és egyesületek megjelenése egy komoly változás jele, mivel tagságuk önkéntes alapon szerveződött. Az egyesülési jogot korlátozták, csak kormányzati jóváhagyással működhettek ezek a  szervezetek, az alakulási procedúra eléggé hosszadalmas volt. Vallási gyülekezetbe, vagy céhbe tartozni kötelező volt, e nélkül az élet ellehetetlenült, vagy legalábbis sok nehézséggel járt. Ezzel szemben az egyletek önkéntes alapon szerveződtek, céljuk az önsegélyezés, vagy valamely elesett réteg támogatása volt. Veszprémben, és a megyében igen intenzív egyesületi tevékenység folyt, csak párat említünk meg a teljesség igénye nélkül:
  • 150 éve: Krajcáros egylet alakul a városban szegény tanulók számára.
  • 150 éve: Szövetkezeti formában megalakul a Veszprémi Segélyegylet.
  • 90 éve: Gömöry Károlyné 1926-ban kezdődött szervező munkája eredményeképpen megalakul Veszprémben az evangélikus leányegylet.
  • 90 éve: A Veszprémi Dalegyesület Szegeden elnyerte a királydíjat. Ez volt a legnagyobb országos szakmai elismerés.
  • 90 éve: Hivatalosan bejegyzésre kerül a Veszprémi Piarista Diákszövetség, mely előző évben alakult Veszprémi Piarista Diákegyesület néven.

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr2712750372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása