Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Ajka - a település, mely önmagába olvasztotta a környéket

a hónap könyve Horváth László: A modernitás szorításában

2017. szeptember 26. - DAnna

„Valamikor réges-régen óriások népesítették be a Kárpátok hegyláncainak erdőrengetegeit. Nagyon sokáig éltek ott, egyre többen lettek, ezért néhányan közülük felkerekedtek, hogy körülnézzenek a világban. Mentek hegyeken-völgyeken keresztül. Lábuk alatt recsegett a rengeteg erdő. Észre sem vették, hogy egyik társuk lemaradt tőlük. Ő is csak akkor kapott észbe, amikor már csak a nyomait láthatta világgá indult társainak. Futásnak eredt hát batyujával a hátán az óriás. Igen ám, de az egyik kiálló sziklában megbotlott, s teljes széltében-hosszában elterült. Batyuja továbbgurult, s ma is kiemelkedik a síkságból, a neve: Somló. Azt a helyet pedig, ahova estében az ajkát jól odaütötte, még ma is Ajkának nevezik.”

Forrás

A falvakat, melyek későbbi összeolvadásából megalakult Ajka városa, mind a 11–13. század körül alapították. Ajka, Berénd, Bódé és Padrag személyek után kapták nevüket, míg Csékút, Gyepes, Rendek és Tósok földrajzi eredetű elnevezések. A települések azért olvadtak össze és váltak várossá, mert a környéken bányák és ipari üzemek alakultak, így a munkalehetőség alakította ki az egyre növekvő szükségleteket és vonta maga után a fejlődést.

Erről az izgalmas időszakról mesél Horváth László könyve.

A modernitás szorításában : Ajka építéstörténete, 1940-1990 / Horváth László. - [Veszprém] : Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, 2015 (Veszprém : OOK Press). - 486, [2] p. : ill., részben térk. ; 25 cm. - (Veszprém Megyei Levéltár kiadványai, ISSN 0134-112X ; 35. )

könyvborító

A könyv sokkal többről szól, mint a város felépítésének története. ... Gratulálok a könyv szerzőjének a hatalmas és színvonalas munkájáért, amit szülővárosa, ritkán adódó, gyors átépítésének igaz történetét megírta és a köz tudomására hozta.

Dunay Rezső

ekmk_logo_1.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr5612728126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása