Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Ami az ünnepségből megmaradt

vonat nincs, ünnepeljünk!

2018. augusztus 14. - DAnna

Előző héten sorra vettük a "füstbe ment terveket", azaz mi hogyan tolódott egyre távolabb és távolabb, hogy végül az egész Aranyvonat körüli ünnepségsorozatot töröljék és lezárják. 

Október 2-án tehát az Aranyvonat fogadása elmaradt. Egy héttel később, október 9-én országosan lezárták a "hármas szentévet". De mi is volt ez a három szent dolog?

lezaras_reszlet_1.jpg

Ezek tehát országos rendelkezések, nem Veszprém városának döntése volt. Természetesen a város is csatlakozott a megemlékezésekhez. A szentmisét rendben megtartották délelőtt, majd délután 5 órakor ünnepei nagygyűlést szrveztek a városi Petőfi Színházban. Az ünnepség alatt a férfiakat és nőket gondosan elkülönítették.

lezaras_reszlet_2.jpg

Veszprémi Hírlap 1938. október 9., 1. o.

Amint a cikk dátumából is látszik, az átszervezésre alig maradt idő, magát az ünnepséget az aznap megjelenő újságban hirdették meg. Kész csoda, hogy sikerült a programokat összehozni. 

unnepseg.jpg

Veszprémi Hírlap 1938. október 16., 1. o.

Mint látható, ezen a napon nem adtak át semmit. Pedig az épületek és egyéb létesítmények elkészültek, és nyilván, ha már felépült, akkor használatba is vették. Az átadások és felszentelések az elmaradt ünnepségsorozat előtt vagy után megtörténtek, kevesebb felhajtással, de város lakossága számára ugyanúgy ünnepként emelkedve ki a hétköznapokból. Erről majd a következő heti posztokban olvashatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr1514070787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása