Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Könyvtár és könyvműhely

2018. július 31. - DAnna

Ha bárkit megkérdezünk, mire való a könyvtár, akkor elsősorban azt mondaná, hogy a könyvek tárolására, szolgáltatására. De a könyvtárakban új könyvek is készülnek.

A könyvtár, mint könyvkiadó

Igen sok könyvtár foglalkozik könyvkiadói tevékenységgel. A könyvtárosok munkájuk során rengeteg olyan esettel találkoznak, amikor nehezen, vagy egyáltalán nem tudják megtalálni a választ az olvasó kérdésére azon egyszerű oknál fogva, hogy azt még eddig senki nem válaszolta meg. Így aztán a könyvtárosoknak igen sok ötletük támadhat arra nézve, hogy miről kellene, vagy lehetne könyvet írni. Nyilván nem mindegyikből lesz aztán valóban nyomdakész alkotás, de jó pár eljut a megvalósítás végső fázisáig.

Válogatás az Eötvös Károly Megyei Könyvtár által kiadott könyvekből

borito_1.jpg

Bakony-balatoni kalendárium, 1991 / [szerk. Varga Béla] ; [kiad. a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár]. - Veszprém : EKMK, 1990 (Veszprém : EKMK Ny.).

A kalendárium 1991-től 2005-ig minden évben megjelent, és igen népszerű volt. Már volt benne évfordulónaptár, jelezte az utcanév változtatásokat, tartalmazta a fontosabb intézmények elérhetőségeit. A lényeges adatok mellet pedig anekdotákat, novellákat, verseket és recepteket is lehetett benne olvasni.

setakonyv.jpg

Séta a történelmi Veszprémben : válogatás az Eötvös Károly Megyei Könyvtár képeslapgyűjteményéből / [összeáll. és szerk. Faa Judit, Szabóné Vörös Györgyi] ; [közrem. Balogh Gyula, Csiszár Miklós] ; [ford. Falussy Boglárka, Melich Dóra]. - Veszprém : Eötvös Károly Megyei Könyvtár, 2017 (Veszprém : OOK Press).

A tavaly novemberben megjelent kiadvány a helyismereti részleg képeslapgyűjteményében található régi képeslapok segítségével kalauzolja el egy sétára az olvasót a történelmi Veszprém utcáin. A kép aláírások és összekötő szövegek angol és német nyelven is olvashatók, így kitűnő ajándék a város iránt érdeklődő külföldieknek.

patikakonyv.jpg

A veszprémi patikák története / Hogya György ; [szerk. Szabóné Vörös Györgyi]. - Veszprém : Eötvös Károly Megyei Könyvtár, 2017 (Veszprém : OOK-Press).

A könyvtár időnként külsős helytörténeti kutatók munkáinak megjelentetésében is közreműködik. 

Természetesen idén is készülünk egy kiadvánnyal, mely terveink szerint az Országos könyvtári napok keretében október elején jelenik majd meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr7214023114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása