Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Betyárvilág

ki nem volt Sobri Jóska?

2018. június 26. - DAnna

Sobri Jóska nevét sokan ismerik az országban, s még többen itt a Bakony közelében. De ki is volt ő, és milyen legendákat szőttek köréje?

A legendák

Sobri Jóskáról a következő pletykák kaptak napvilágra még életében, vagy röviddel halála után:

- ő Vay József gróf (az eredeti Vay József gróf a habsburgellenes köznemesség fontos alakja)

- ő Luzsinszky József gróf/báró

- nem halt meg hanem Szlavóniába menekült / Amerikába emigrált.

Ami a két magyar nemest illeti, nem nagyon próbálták tisztázni magukat, cáfolni a pletykákat. 

Ki volt Sobri Jóska valójában?

Sobri Jóska (ahogy azt Eötvös Károly kiderítette) Pap József néven született Vas megyében, Endréden, és egy kovács fia volt. Első ízben disznólopásért került börtönbe, míg utolsó bűntetteként társaival 1836. december 8-án a szolgagyőri kastélyba betörve kirabolták Hunkár Antal ezredest. A két akció között alig pár év telt el. A rablás után hajtóvadászat indult, melynek végén 1837. február 16-án a lápafői erdőnél bekerítették a betyárt, aki ekkor öngyilkos lett. 27 évet élt.

Életéről korabeli dokumentumok alapján könyv készült:

Sobri rejtélye : Sobri Jóska bakonyi betyár és társai története / Levéltári kutatásai alapján írta Pere György ; [ill. Bagarus Zoltán]. - 2. jav. kiad. - Ajka : Pere György, 1996 .

Betyárkultusz

A bakonyi betyárokhoz rengeteg történet, emlékhely kapcsolódik, és mostanság már az idegenforgalom kínálatába is beépültek hozzájuk kapcsolódó programok. Beszélhetünk betyárromantikáról, vagy betyárkultuszról is. Nem a magyar az egyetlen nép, ahol a nincstelen, földönfutó, de magát meg nem adó, a hatalommal szembe forduló alakok hőssé, legendák tárgyává váltak (Robin Hood, Rinaldo Rinaldini, stb.).

El kell mondani, hogy noha a történetek igen szépek, valóságlapjuk nem túl sok. A betyárnak állt szegénylegények sok bajt kavartak, és kevés dicsőséget éltek meg rövid életükben. Tetteikért súlyosan (a mai kor mércéi szerint talán túl súlyosan is) meglakoltak. A középkorban egy jobbágy nem kelhetett fel ura ellen, az bármilyen kegyetlenül is bánt vele. Tűrnie kellett a nélkülözést, a verést is. A jobbágyfelszabadítás csak 1853-ban következett be, bár már a Rákóczi-szabadságharc óta napirenden volt. Így hát Sobri Jóska korában még az, ha valaki kitörni próbált a sorából főbenjáró bűnnek számított. Szinte az összes betyárnak állt szegénylegény csúfos véget ért, gyakran inkább megölték magukat, ha sarokba szorultak, vagy elfogás közben a pandúrok kegyetlenkedéseibe belehaltak, s ha élve kerültek börtönbe, később kivégezték őket. Ha valaki sok-sok évnyi börtönnel megúszta, az már szinte szerencsésnek számított.

A történet tovább él

428px-sobri_joska.jpg

Száva Sándor: Sobri Jóska (1810 – 1837) híres dunántúli betyár  (2010)

A festmény nyilván a fantázia szüleménye, ilyennek képzelünk el egy bakonyi betyárt. De míg Sobri Jóska 27 évesen halt meg, ez a férfi a képen jóval idősebbnek néz ki. 

Sobri Jóska barlangja

GEO: Pokol-lik a Kab-hegyen (GCPKL)

GEO: Képes-fa (GCKEPE)

GEO: Savanyó Jóska sírja (GCSAJS)

Illés Sándor regényt írt róla:

Bakonyi legények : Sobri Jóska regényes élete / Illés Sándor ; [Benkő Sándor rajzaival]. - Budapest : Móra, 1975.

Az 1992. július 17-én a Petőfi Színház is műsorra tűzte a Sobri Jóska, a bakonyi betyár című zenés-táncos zsiványballadát Vándorfi László rendezésében.

2002-ben filmsorozatot forgattak róla Sobri címmel.

Zircen, idén augusztusban már a huszadik Bakonyi Betyárnapokat tartják meg. 2009 július 11-én Kislődön megnyílt a Sobri Jóska kalandpark

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr8314007696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.06.28. 12:56:53

Hunkár Antal nagy tekintélyű és befolyásos ember volt, megjárta a napóleoni háborúkat is. A személyén esett csorba után magánál a királynál és a nádornál tett panaszt, ezért indult hajtóvadászat Sobriék ellen.

És egy Vas megyei adalék Sobri életéhez: kugi.blog.hu/2016/01/15/606_sobri_joska_kozsegunkben

DAnna 2018.06.28. 13:00:34

Köszönjük a kiegészítést!

Ha már szó esik róla:
Hunkár Antal ( Öttevény, 1783. január 1. - Szolgagyőr [Udvarnok, Szlovákia], 1862. december 16. )
főispán, politikus.

Édesapja Öttevény postamestere. Középiskolába Győrben járt, jogot Pozsonyban tanult. Joggyakornok Székesfehérvárott Zubor Sándor ügyvéd mellett. 1802-ben Veszprémbe került Márkus Ignác főjegyző mellé. 1803-tól Pesten joggyakornok, 1808-ban a Királyi Táblánál ügyvéd. 1809-ben a Pápán tartott Veszprém vármegyei közgyűlés kinevezte százados-kapitánynak. Harcolt Napóleon seregei ellen, francia fogságban is volt. Veszprém vármegye táblabírája és ellenzéki követe az utolsó rendi országgyűlésen. Reformpolitikus, 1847-ben másodispán, 1848-ban Veszprém vármegye főispánja és kormánybiztosa. 1849 elején bácskai kormánybiztos, majd a kegyelmi szék bírája. Egyik szövegezője a Függetlenségi Nyilatkozatnak. A szabadságharc bukása után először halálra ítélték, majd várfogságot kapott, vagyonát zár alá vették. A komáromi várbörtönből 1855-ben szabadult. 1861-ben Veszprém vármegye alispánja és a zirci választókerületben a Határozati Párt országgyűlési képviselője volt. Emlékiratait LUKINICH Imre tette közzé.
(forrás: Veszprém megyei életrajzi lexikon)
süti beállítások módosítása