Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Június hónap témája: legendák

2018. május 15. - DAnna

Míg az előző hónapokban elsősorban történelmi események, és tények voltak a középpontban, júniusban lágyabb vizekre evezünk. Veszprém megyében keletkezett, vagy a Veszprém megyei tájakkal és eseményekkel kapcsolatos legendákról lesz szó. 

A legenda nem száraz valóság és nem puszta fikció, hanem lehet ez is meg az is, ebből is egy kicsi, abból is egy kicsi. A határok a valóság és a kitalált dolgok között elmosódnak. A legendákat mostanra lejegyezték, de régen nemzedékek adták szájról-szájra egymásnak, hiszen az írás és olvasás tudománya csak szűk kör kiváltsága volt. 

legenda.jpg

Kerényi Ernő: Legenda (Tihany, 1963)

A képlet egyszerű. A történetek hősei királyok, hercegek, szentek, vagy csak hétköznapi emberek, és persze mesebeli alakok (óriások, tündérek, manók), akik saját kiválóságuk vagy gyarlóságuk, vagy akár csak a véletlen folytán belekeverednek valami "nagy dologba", olyasmi történik velük, ami "említésre érdemes".

Most pedig rajtunk a sor, hogy a történeteket továbbadjuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr5413846706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása