Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Könyvajánló - Természetről régen és ma

2018. április 03. - DAnna

Mit tudtak a Balatonról és környékéről 1920-ban? Mi mindenre derít fényt egy 28 éven át tartó tudományos kutatás? Az alább olvasható könyvismertetőt élő könyvbemutató is követi majd.

A Magyar Földrajzi Társaság 1891-ben Lóczy Lajos indítványára elhatározta a Balaton tudományos kutatását. Az elhatározásnak az adta a közvetlen löketet, hogy a Balatonnak éppen nagyon alacsony volt a vízszintje, és elkezdett elhínárosodni. 

A kezdeményezést 28 év jól megtervezett és megszervezett kutató munka követte. Az eredmények közlemények hosszú sorában jelentek meg "A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei" címmel, magyar és német nyelven. Ennek egyszerűbb és rövidebb, nagyközönségnek szánt változata jelent meg könyv formában 1920-ban. A könyv 2014-ben újra megjelent.

A Balaton földrajzi és társadalmi állapotainak leírása : a Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei czimű monografia-gyűjtemény adatai alapján : Budapest, 1920 / Lóczy Lajos ; [... szerk. Lóczy István]. - Balatonszabadi : Imedias, 2014. - 244 p. : ill. ; 21 cm

Az Inmedias kiadó vezetője Lóczy István. Tőle nem csak a könyvről, de a több évtizedes kutatás történetéről is hallani lehet az előadásán.

Azok között a tünemények között, amelyeket a Balaton oly bőségesen nyujt a megfigyelésnek a vízfelület színjátéka ragadja meg leginkább mindenkinek figyelmét.

...

Az átlátszóságnál és a víz saját színénél sokkal inkább felkeltik mindenkinek figyelmét és gyönyörködésre ragadják a Balaton felszinének azon szintüneményei, amelyek a tükröződésből származnak. Ritkán látjuk a Balaton egész előttünk elterülő felszínét tökéletesen sima tükörnek. Teljesen derült, felhőtlen égbolt és tökéletes hosszantartó szélcsend szükséges ehhez. A tófeletti felhők árnyéka sötét foltokat támaszt az ezüstösen világos tótükrön; a partok felhőborulata sötét ólomszínűvé teszi a tavat; ha pedig szél csap le a tóra, az a felszínt sötét foltokban felborzolja. A nap magasság is lényegesen befolyásolja a fényjelenségeket.

Legszebb jelenség a Balatonon az aranyhíd, amelyet a felkelő és lenyugvó Nap és méginkább a magasan járó Hold varázsol elénk.

aranyhid.jpg

Forrás: Pixabay

 Jöjjön el a könyvbemutatóra! (2018. április 20., 17 óra, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Közösségi tér)

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr4613707734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása