Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Könyvajánló - egészségről régen

2018. március 20. - DAnna

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében van jó pár régi keletű egészségről szóló könyv. Mit gondoltak, és főleg, mit tartottak lejegyzésre érdemesnek eleink a témában?

Diaetetika vagy az egészséget fenntartó, és a' betegségtől tartóztató rendszabások / írta és kiadta Zsoldos János. - Győrben : özvegy Streibig Józsefné betűivel, 1814. - XII, 224 p. ; 18 cm

Zsoldos János könyvében olvashatunk a tisztálkodásról, az étkezésről, az emésztőrendszerről, az emberi élet korszakairól és a betegek javasolt életmódjáról. Pár idézet a könyvből:

Minden hétenn egyszer egész Testedet, és mindennap kétszer kezedet, ortzádat, - szádat és ha kehet fejedet és nyakadat is tiszta vizzel megmosni szükséges.

...

A' kitől kitelhetik, ha mindennap reggel tiszta belső ruhát vehet magára, Testének jót tesz: de egy héten túl sőt holnapokig is viselni egy inget káros rondaság.

...

A' száraz, sovány, sűrű nedvű emberek, elébb levest, azután főtt hust, növevényt és petsenyét egyenek: a' nedves testűek ellenben megfordítván, elébb petsenyét, azután növevényt, főtt hust és végre levest vagy éppen semmi levest se egyenek.

...

Az egészséges véres Gyermekeket és Ifjakat borra szoktatni ártalmas, a' gyenge sáppodt gelesztás gyermekeknek a' savanyú bor felserdült korokig orvosság.

 A könyvnek vannak mai szóhasználattal mondva "munkavédelmi" fejezetei is.

A' mezei Munkás annyi terhet vegyen-fel, inkább rövidebb mint hosszú villára, a'mennyit elbir. A' VArró Gyűszűt tartson. A' Kőmives és Kováts mindennap megmossa a' kezét Timsós vizzel, vagy olajjal, zsirral és faggyúval kenje-be. A' feszített lábbal dolgozó Mesteremberek szoros kaptzába vagy fáslizva tartsák lábaikat, a' szőrrel dolgozók estvénként szappanos vizzel megmossák kezeiket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr2713699898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása