Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Savanyúvíz, és ami köréje épült II.

2018. március 13. - DAnna

 

Savanyúvíz, és ami köréje épült II.

folyt.

A XX. század elején vált orvosi gyakorlattá a szívbetegek számára a szénsavas fürdőkúra, és erre Füred is alkalmasnak mutatkozott újabb fejlesztések után. Felépült az Erzsébet Szanatórium és a Tibor-fürdő.

tibor_furdo.jpg

A Tibor-fürdő

Az 1912-ben alapított Balatonfüred Gyógyfürdő és Forrásvízvállalat Rt. lett a fürdő fenntartója 1918-tól, a bencés rendnek bérleti díjat fizetve. Sajnos a bérleti díj még a háború előtt állapították meg, és az infláció rendesen összezavarta a pénzviszonyokat, melynek eredményeképpen még pereskedés is indult, aminek eredményeképpen a bérlő 1935-ben felmondta a szerződést. 

Az ilyen pénzügyi perpatvar azonban nem lehetetlenítette el a fürdő működését teljesen. 1932-ben az Erzsébet szanatórium 180 ággyal rendelkezett. A megnövekedett forgalom hátulütője volt, hogy a források nem bírták a terhelést (ez már az 1920-as években is gondot jelentett, a problémákat 1935-ben orvosolták). 

A háború, és az azt követő orosz jelenlét a fürdőben jelentős károkat okozott. 1946-ban megkezdődtek a helyreállítási munkálatok, és az intézmény szeptemberben részlegesen kinyithatott, majd tovább folyt a helyreállítás. 

1949. március 1-én megalakult a Szanatóriumi Nemzeti Vállalat, és a fürdőt március 11-én állami tulajdonba vették, az intézet neve Állami Kórház lett (majd 1997-tő Állami Szívkórház). Mindig is kiemelt állami intézmény volt, országos feladatokat is ellátott.  

A kórház környéke védett gyógyövezet. A gyógyítás terén elért eredmények alapján Balatonfüredet 1971-ben gyógyüdülő várossá nyilvánították. A balatonfüredi Állami Szívkórház jelenleg az ország legnagyobb kardiológiai rehabilitációs intézete.

allami_szivkorhaz.jpgA kórház épülete napjainkban 

GEOFüredi savanyúvíz (GCSAV)

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr8413585719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása