Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Ünnepek fénye régen és ma

2017. december 19. - DAnna

Hogyan ünnepeltek az emberek a régi korok karácsonyain és a közelmúltban? Mit vehettek karácsonyi ajándéknak? Milyenek voltak az ünnepi műsorok?

30 éve ...

A Veszprémi Petőfi Színház december 23-án Illyés Gyula Dupla vagy semmi (Bemutató: 1967. november 20.) című darabját játszotta. A Magyar Televízió egyes csatornáján volt nótaműsor, Gálvölgyi "show", Három kívánság, majd este "Csendes éj ... Stille Nacht ..." kultúrtörténeti dokumentumfilm, míg a kettes műsoron két "nagyműsor" követte egymást (Karinthy Frigyes: A nagy ékszerész tévékomédia, Karácsonyi ének francia film). Másnap az egyesen a Sivatagi Show varázsolta el a nézőket Afrikába.

afesz_1987.jpg

A Naplóban igen sok cikk szól a karácsonyról, templomi betlehemekről, beigli-sütésről. Az irodalmi rovatban Tóth Bálint: Békehozó születik című verse teremti meg a karácsonyi hangulatot.

 balaton_volan.jpg

40 éve ...

A Veszprémi Petőfi Színház december 23-án Tamási Áron Hullámzó vőlegény (Bemutató: 1977. december 9.) című darabját játszotta. A Magyar televízió egyes csatornáján december 24-én Az ezüst tó kincse című western után kora este Süsü a sárkány foglalta el a képernyőt, volt Gusztáv rajzfilm, és főműsoridőben Beethoven: IX. szimfóniája csendült fel. Több mozi is várta a nézőket (Ajka Kossuth: Gyémánt akció I-II. szovjet film, Balatonfüred Kisfaludy: Az elveszett expedíció szovjet film és Lúdas Matyi magyar film, Keszthely Petőfi: Kísértés magyar film, Pápa Petőfi: Aranyvadászok olasz film és Hüvelyk Matyi amerikai film, Tapolca Petőfi: A tizenöt éves kapitány spanyol film és a A kis Mikula kapitány jugoszláv film, Veszprém Vörös Október: Erkel magyar film és A kis malac meg a farkas magyar film). 

express_1977.jpg

Már illett, vagy legalábbis lehetett "kellemes ünnepeket" kívánni a sajtó hasábjain, ami a korábbi években még nem volt annyira jellemző. 

ibusz_1977.jpg

50 éve ...

A Veszprémi Petőfi Színház 1967. december 23-án Fracoise Sagan Ájult ló (Bemutató: 1967. december 15.) című darabját játszotta. A könyvesboltokban négy könyvből volt különösen nagy forgalom (Gilbert: Nürnbergi napló, Poltorak: Nürnbergi epilógus, Mailer: Meztelenek és holtak, Dumas: Emma Lyonna). A Magyar Televízió egyetlen csatornáján december 24-én kora este Kis karácsony, nagy karácsony címmel verses, zenés összeállítás volt látható. Majd  december 25-én délután 15:15-kor a Tüzek Anglia felett című filmet lehetett megtekinteni. Este Kun Zsuzsáról adtak portréfilmet.

nagy_karacsonyi_vasar_1967.jpg

Az újságok zömében az éves tervek teljesítéséről adtak hírt, de az irodalmi rovatban karácsonnyal kapcsolatos írásműveket közöltek (Jobbágy Károly: Amíg a csillagszóró perceg, Káldi János: Havas emlék, Simon Lajos: Csendes éj, T. Prókai Éva: Szeretet született, H. Barta Lajos: Ajándék), bár a művek hangulata erősen eltért a ma megszokott karácsonyitól.

75 éve ...

1942. karácsonya a második világháború közepére esett. Idehaza még mindenki hitt a győzelemben (vagy legalábbis úgy tett), a világ pedig a napokban értesült először a németországi haláltáborokról.

Antal István Debrecenben és Nagykanizsán tartott beszédét a helyi lapok is lehozták, méghozzá a főoldalon.

antal_istvan_beszede_1.jpg

Veszprémben december 20-án a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének Veszprémi csoportja a városháza tanácstermében rendezett szeretetünnepséget szegény tanulók részére. Az ünnepségen a beszédek után szétosztásra került 250 játékcsomag, 220 ruhacsomag, 500 cukorkacsomag, 250 mázsa szén- és 10 mázsa burgonya utalvány.

A Református Nőegylet is tartott karácsonyi ünnepséget hasonló formában a szegényeknek, ahol szén- fa és ruha-utalványokat osztottak. Minderről a  Veszprém Vármegye 1942. december 25-i számában olvashatunk tudósítást.

A fiatalok is kivették a részüket a karácsonyi jótékonyságból.

szeretetcsata_1.jpg

Veszprém Vármegye, 1942. december 13., 3. o.

100 éve ...

1917. decemberére az első világháború már igen erősen rányomta a bélyegét. Itthon nagy volt a nélkülözés. Viszont ekkor lépett érvénybe az első ideiglenes fegyverszünet a forradalmi átalakulásokon áteső Oroszországgal, ami győzelmi reményekkel kecsegtetett, hiszen az egyik nagy ellenfél kiszállt a háborúból. Sok mindent jegyre árultak, elrekvirálták az élelmiszert, vetőmagot, takarmányt, a rézből készült használati tárgyakat. A nélkülözőket igyekeztek sokféle módon segíteni.

tuzelot_karacsonyra_1917_12_16_4_vh.jpg

Mégis lehetett azért elég sok mindent kapni a boltokban, amiről az alábbi hirdetések is tanúskodnak.

keszthelyi_hirlap_1917_12_23_6.jpg

veszpremi_hirlap_1917_12_16_6.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr4813397583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása