Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Január hónap témája: régmúlt

2017. december 19. - DAnna

A blog tematikája alapján akkor írunk valamilyen témáról, amikor éppen aktuális az évfordulója. De mi van azokkal az eseményekkel, melyeknek nem ismerjük a pontos dátumát, csak az évet, esetenként még azt sem?

Nyilván az lenne a legjobb, ha szorgos munkával ki lehetne deríteni az időpontokat minden esetben. Néha előfordul, hogy egy-egy rejtélyről fellebben a fátyol, előkerül egy újabb régi irat (oklevél, naplójegyzet, stb.) ami segít rendet tenni régi korok történései között. De gyakran megesik, hogy azt a bizonyos eseményt annak idején senki nem jegyezte fel, mert akkor még nem tűnt fontosnak. Ilyenkor a homály sajnos megmarad.

Ahogy elődeink sem tudták mindig, mi is történik körülöttük, vagy éppen mi minden fontos és csodás dolgot tett az az idős ember, aki mellettük éli végnapjait, ez manapság is könnyen megeshet még. A helytörténészek munkája nem csak a régmúlt kutatása, hanem a közelmúlt és a jelen dokumentálása is.

Könnyen elfeledkezhetünk róla, hogy a történelem jelenleg is zajlik.


Bill Gates

A következő hónapokban szépen sora vesszük azokat az eseményeket, melyek nem illeszthetők be az évfordulók sorában pontos dátum szerint, de ebben az évben "jubilálnak". Januárban a kétszáz évnél régebbi időpontok közül csemegézünk. A hónap témája: régmúlt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr8213495429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása