Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Egy szobor, mely a szívünkhöz nőtt

Laczkó Dezső szobrának felavatásáról

2017. október 24. - DAnna

Október 24.: 80 éve avatták fel Laczkó Dezső szobrát

1937. október 24-én 11 órakor a Veszprémvármegyei Múzeumban felavatták Medgyessy Ferenc Laczkó Dezsőről készült szobrát. Igen jelentős és méltóságteljes ünnepség volt, a várost fellobogózták, több országos tudományos egyesület képviseltette magát. 

Laczkó Dezső szobor

A szoboravatásról jó pár cikk jelent meg előzőleg a Veszprémi Hírlapban, mivel maga a szobor már egy ideje látható volt, és nem mindenkinek tetszett, túl modernnek tartották. A fanyalgóktól Vajkay Aurél védte meg a szobrot és alkotóját.

A Laczkó-szobor / Vajkay Aurél == Veszprémi Hírlap (1897-1938). - (1937. aug. 29.), p. 2.

Rögtön a következő számban megérkezett a riposzt, mi szerint a szobor arcvonásai nem eléggé kidolgozottak, nem fotószerűek. Persze az írók nem saját véleményüket írták le, hanem a "vidéki város közönségének" érzéseit, miközben nekik amúgy, írják tetszik a mű.

A Laczkó-szoborról / dr. R-l S-l == Veszprémi Hírlap (1897-1938). - (1937. aug. 29.), p. 2.

A szobrot végül felavatták, és itt már csak dicsérő szavakat lehet olvasni.

Meleg elismeréssel adóztak a jelenvolt előkelőségek a szobor alkotójának, Medgyessí Ferenc szobrászművésznek, aki munkáján eltöprengő egyszerű piarista pap szobrában megdöbbentő erővel keltette életre az elhunyt nagy tudóst és embert.

A veszprémi Laczkó Dezső-szobor leleplezési ünnepsége == Veszprémi Hírlap (1897-1938). - (1937. okt. 31.), p. 2.

Számítógépen megtekinthető, forgatható 3D modell

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr2712880204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása