Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Gyárfás Miklós Veszprémben - Hat ősbemutató a Petőfi Színházban

A hosszú élet titka (1966), Kényszerleszállás (1966), Történetek egy kastélyból (1973)

2017. október 17. - DAnna

A hosszú élet titka - Hódolat Chaplin előtt című darab bemutatójára 1966. február 11-én került sor. Félix László főiskolai hallgató rendezte. A bemutató körül szintén volt egy kis kalamajka, mivel korábban fűtésproblémákból adódóan kényszerszünet volt. A darab sikert ért el, a bemutatón maga az író is részt vett, és a társulat elindult vele turnézni a megye többi városába.

A hosszú élet titka műsorfüzet

A következő évadban, de még ugyanabban az évadban sor kerül a következő ősbemutatóra is. A Kényszerleszállás című bohózatot mutatják be. A Napló október 9-i számában egy teljes oldalnyi részletet közölnek a műből. A főszerepet játszó Végvári Tamás egy 1968-as közvélemény kutatás alapján a legnépszerűbb férfiszínész volt a társulatban. A darabból 1975-ben rádiójáték készült.

Ekkor hosszú szünet következett, hiszen az utolsó ősbemutatóra 1973. szeptember 14-én került sor. A Történetek a kastélyban lírai játék, melyben több évszázad történéseit egy helyszín a Tarnócziak kastélya köti össze. Az előadás volt az évadnyitó darab, de a kritika szerint a közönség igényéhez mérten a darab nem volt elég mély és filozófikus. Demjén Gyöngyvér a három felvonásban három különböző karakter bőrébe bújva játszotta a főszerepet.

Törénetek a kastélyban műsorfüzet

 Törénetek a kastélyban műsorfüzet

A darabot a társulat a Budapest Művészeti Hetek programjában is bemutatta, és a Főváros Tanács oklevelet és emlékplakettet adományozott a kiemelkedő alakításért a Petőfi Színháznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr8412908622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása