Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Cseppenként a tengert

2018. július 24. - DAnna

Egy helyismereti részlegben rengeteg dokumentumot őriznek (könyvek, folyóiratok, plakátok, szórólapok, képeslapok), melyek tele vannak adattal az adott terület múltjával kapcsolatban. Ki mikor milyen tisztséget töltött be egyes intézményekben, mikor avatták fel a szobrokat, ki hol milyen műhelyt, boltot nyitott, és sok hasonló apróság. Az adatok ott vannak, de ki kell őket nyerni.

Események

A folyóiratok, napilapok az adott kor írásos lenyomatai. Tisztük szerint tudósítanak az éppen megjelenésükkor aktuális eseményekről. Az ilyen cikkekben rengeteg adat halmozódik fel a település aktuális viszonyairól. De egy napilap vagy folyóirat nem rendezett, nem lehet benne olyan könnyen keresni, mint egy lexikonban. Ha valaki egy adott év, vagy egy adott hónap eseményei után kutat, elvileg el kellene olvasnia, vagy legalább át kellene néznie az időszakhoz kapcsolódó teljes folyóirattermést.

Azonban vannak, akiknek az a munkája (könyvtárosok), hogy ezt megtegyék, és az eredményeiket adatbázisokban rögzítsék. Ilyen adatbázist tartalmaz az Eötvös Károly Megyei Könyvtár on-line katalógusa is. A könyvtár munkatársai az intézménybe érkező folyóiratok nagy részét rendszeresen átnézik, és a helyismereti szempontból lényeges cikkek adatait felveszik az adatbázisba. (Ezt a folyamatot hívják könyvtáros konyhanyelven nálunk magozásnak.) 

Ha valaki az idei évben rendezett könyvbemutatókra kíváncsi, akkor a könyvtár on-line katalógusában beírhatja a következő szavakat keresőkifejezésként: könyvbemutató 2018. A kapott listából pedig kiválasztva egy tételt, további adatokat tudhat meg.

cikkrekord_2.jpg

A katalógusba felvett cikk rekordja (katalóguscédula nézet)

Hogyan is épül fel egy ilyen rekord? 

4/4: Egy 4 elemű lista 4. elemét látom.

[000473306]: A rekord egyedi azonosítója

Őrsi Ágnes: A cikk szerzője

Epilógus született a könyvbemutatón : A cikk címe

/ őá; fotó Balog Ákos: A szerző monogramja (amilyen aláírással a cikk megjelent), és a fotós neve

Napló (1961-)0133-2104.- 74.évf. 76.sz. (2018. ápr. 3.): Megjelenési adatok

V 004: A folyóirat raktári száma

A alsó sorban a tárgyszavak találhatók. Ezek alkalmazása szabályokhoz között. Mindig ott van az érintett település neve, illetve a településen belüli pontosabb helymeghatározás. A cikkel kapcsolatba hozható személyek nevei, és egyéb konkrét adatok (jelen esetben a bemutatott könyv címe). Az esemény típusa (könyvbemutató, sajtótájékoztató, megemlékezés, stb.) a szűrésekhez fontos, hiszen ez alapján készült a fent belinkelt lista is. 

A helyismereti gyűjtemény munkatársai naponta 3-4 folyóiratot "magoznak" azaz olvasnak át, és rögzítenek a katalógusba (fejenként). (2018 évben június 25-ig 737 db "magot" vittem fel az on-line katalógusba 287 db folyóirat átnézésével. (szerk.))

Híres emberek

Egy település történetének szerves részei azok az emberek, akik életük során kiemelkedő dolgokat visznek véghez. Nyilván róluk is érdemes minden fellelhető, és a közösségre tartozó adatot begyűjteni és megosztani. De ki is számít ebből a  szempontból  Veszprém megyeinek?

Az emberek életútja sokszor kalandos, és nem egy helyhez kötött. Sokan vannak, akik több településen, több megyében, vagy akár több országban is jelentős dolgokat visznek végbe. A gyűjtés szempontjából Veszprém megyeinek számít, aki itt született, itt tanult, vagy élete során itt alkotott, munkálkodott. Nem egy olyan személy életrajza található például az életrajzi vagy a kortárs lexikonban, akik már nyugdíjas éveiben költözött a megye valamely településére, de aztán például egyesületi munkája során új, választott hazája életében jelentős szerepet játszott.

eletrajzi_lexikon.jpg

A lexikonok kiadása és netre kerülése óta is múlik az idő, és sokan eltávoztak közben közülünk. Ezért az adatok időnként korrekcióra szorulnak. Mind az on-line, mind a részlegen található nyomtatott példány adatait rendszeresen felülírjuk, amennyiben ez szükségessé válik. 

Gyűjtés után hasznosítás

Miután összehordtuk "cseppenként a tengert", nem az az egyetlen módja ezek hasznosításának, hogy várjuk a lelkes kutatók megjelenését a részleg falain belül.

csepp.jpg

A munka egyik gyümölcse a minden évben összeállításra kerülő Évforduló naptár (a teljes 2018-as évre itt érhető el). Ebben Veszprém megyére vonatkozó évfordulók (események, születések halálozások) összefoglalója található. Erősen rövidített és csak Veszprém városára szűkített változata minden évben megjelenik a Veszprémi Szemle hasábjain. Ebből az anyagból születnek meg a blog szombati posztjai is, melyek azonban egyes esetekben még az előző év végén felkerült összefoglalónál is bővebbek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr10014023102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása