Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Amiről a könyvek nem beszélnek

a Helyismereti részleg kézirat állománya

2018. február 13. - DAnna

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében több, mint 6300 kéziratot őrzünk. A tavalyi (2017) évben 57 kézirat érkezett be hozzánk.

A kéziratok a zárt raktárrészben találhatók, keresni közöttük az on-line katalógus segítségével lehet. Ha a találatok között Ms (manuscriptum) jelzetű található, akkor az egy kézirat. Sajnos nem lehet olyan szűrőt beállítani  a katalógusban, ami alapján csak a kéziratok között lehetne keresni.

Részlet az Eötvös Károly Megyei Könyvtár on-line katalógusából:

ms_jelzet.jpg

A fenti képen a raktári szám mezőben található +Ms 6358 jelzés kéziratra utal A Kvtár info mezőben található Helytort karaktersor pedig a Helyismereti részleget jelöli. 

A Helyismereti részleg az első emeleten található, az északnyugati szárnyban. 

A kéziratokat a szolgálatot teljesítő kolléga hozza ki a raktárból. Helyben megtekinthetők, kölcsönözni természetesen nem lehet, és ezekből a dokumentumokból fénymásolat, vagy digitális másolat sem készíthető. 

A legrégibb kéziratunkon az 1760-as dátum található. A XVIII. századból összesen két dokumentumot őrzünk, míg a következő évszázadból már hatot. Minden más kéziratunk a XX. és XXI. században keletkezett. 

Az újonnan beérkező kéziratokkal nagyjából ugyanaz történik, mint az új könyvekkel. A feldolgozást végző kollégák felvezetik az adatokat a katalógusba. A módszer annyiban eltérő, hogy ezek a művek nem jelentek meg nyomtatásban, más könyvtár katalógusában nem szerepelnek, így kizárt, hogy máshonnan vett minta alapján készüljön a bibliográfiai leírás, egyedileg kell eljárni. 

Előző rész: Amiről a könyvek nem beszélnek - mi is az a kézirat?

Következő rész: Amiről a könyvek nem beszélnek - gyarapodás a múlt évben

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr3213548841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása