Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Természeti kincseink

2017. november 21. - DAnna

Veszprém megye bővelkedik gyönyörű tájakban, és különleges természeti értékekben. Ezek egy része változott vagy eltűnt, elpusztult az évszázadok során, párat pedig sikerült megvédenünk. 

Legnagyobb tavunk a Balaton is igen kalandos múltat mondhat magáénak. Többször is készültek tervek például a lecsapolására. Ezekről olvashat egy érdekes cikket az 50 évvel ezelőtti Naplóban.

Miért nem lett gabonaföld a Balaton helyén? : Galerius császár intézkedésétől a siófoki fazsilip 1863-as avató ünnepségéig / Székely János == Napló (1961-) ISSN 0133-2104. - 23.évf. 207.sz. (1967. szept. 2.), p. 5.

250 éve Bőhm Ferenc és Vertics Ferenc terveket készít a Sió és a Sárvíz szabályozására. Ezzel műszakilag előkészítették a Balaton lecsapolását. A veszprémi püspök és Tumler Henrik ellenvéleménye hatására halasztották el a tervek megvalósítását.

Végül körülbelül 150 éve a zsilipes szabályozás mellett maradtak, ami még ma is működik. Ekkor kezdték el felismerni a tó jelentőségét, és immáron a hasznosítás volt a fő szempont, nem a felszámolás. 

75 éve helyezték védelem alá a Tapolcai-tavasbarlangot

A barlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben. Hamar kiderült, hogy igen nagy kiterjedésű barlangrendszer húzódik a város alatt. Ez ideig még nem találtak a világon ennél nagyobb lakott település alatt húzódó csónakázható barlangrendszert. A kutatók pedig újabb és újabb részeit tárják fel még ma is.

Tapolcai-tavasbarlang

A gyűjteményünkben őrzött legkorábbi képeslap a baralngról XX. század elejéről

A barlangot 1942-ben, 75 éve helyezték védelem alá, és 1982 óta fokozottan védett.

Mit is jelent, hogy fokozottan védett?

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 40 § (1) bekezdése szerint a fokozottan védett természeti területre csak a nemzeti park igazgatóság engedélyével szabad belépni. Kivételt a külön jogszabályok alapján erre feljogosított személyek képeznek, de ők is csak a feladatuk ellátáséhoz szükséges mértékben tartózkodhatnak fokozottan védett területen. Továbbá e tilalom nem vonatkozik a jelzett turistautakra és kerékpárutakra, valamint a közforgalmi utakra. Azokon a törvények, a szabályok és az előírások betartásával engedély nélkül lehet közlekedni, kirándulni, az utakról azonban nem szabad letérni.

A védelem ellenére egy időben gondot okozott a víz eltűnése a barlangból, de végül a látványosság megmaradt, és ma is látogatható. A hely elnyerte Az év Ökoturisztikai létesítménye 2016 címet.

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

GEO : Tapolcai séta (GCTASE)

 

Az 50 éve eltűnt patak

A Tapolca patak 50 éve, 1967-ben tűnt el a bauxit bányászat következtében, olyannyira, hogy sok helyen még a medret is betemették. Noha az ilyen károk gyakran visszafordíthatatlanok, ebben az esetben úgy tűnik szerencsére a víz lassanként (2010 óta) visszatér.

Tapolca Patak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr2812759834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása