Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Címkék és egyéb trükkök

keresés a blogon

2018. szeptember 11. - DAnna

Keresés a blogon. Egy évnyi poszt között már el lehet keveredni. Milyen támogatásokat az a blogmotor a cikkek közötti keresésben?

Mint az előző héten már szó volt róla, a blogon egy év alatt 217 kisebb-nagyobb poszt jelent meg. Ezek alapvetően négy rovatba tagolódnak: eseménynaptár, morzsa, érettségi plusz és sajtófigyelő. Ezen rovatok tartalmát a rovat nevére kattintva válogatva kapjuk meg. 

Címkék

A fentieknél részletesebb keresésre adnak lehetőséget a címkék. Ezeket a szerző "ragasztja hozzá" a posztjához, hasonlóan a könyvtári on-line katalógus rekordjainak tárgyszavaihoz. Az adott szöveghez rendelt címkék láthatók is a poszt alján. A blogban használt összes címke közül a jobb oldali sávban (a jelenlegi beállítások mellett) csak azok kerülnek megjelenítésre, melyek legalább ötször már hozzá lettek rendelve egy-egy poszthoz. 

Miből lesz címke?

Híres emberek évfordulói esetén mindenképp címkére kerül az eseménynaptár bejegyzésekből a személyek neve, és a születési, valamint halálozási helyük, ha az Veszprém megye területére esett. Címke lehet egy-egy olyan település neve is, melyhez az illető egy jelentősebb életszakaszában kötődött. 

Események tekintetében szintén címkére kerül az adott település (Veszprém, Ajka, Bakonyújvár, stb.), ahol az esemény történt, vagy az az adott tájegység, melyhez az esemény köthető (Veszprém megye, Balaton-felvidék, Somló-hegy, stb.). 

Vannak témacímkék: irodalom, hadtörténet, vallás, vegyipar, oktatás, stb.

A blog egyes ismétlődő, de rovatot nem kapott sorozataihoz is kötődnek címkék. Ilyen például a "Hogyan használd" címke, mely ennek a posztnak az alján is szerepel, mivel használati útmutatót tartalmaz az írás. Azok a címkék, melyeknél a "geoláda" címke szerepel tartalmaznak egy vagy több olyan linket, mely egy-egy Veszprém megyei nevezetes helyhez vezető túrát javasolnak (a geocaching rendszerében). Szintén havonta jelentkező sorozat a "kvíz". 

Ha a jobb oldalon található címke-felsorolásban nem található meg a keresett kulcsszó, akkor a felsorolás végén a "Címkefelhő" szóra kattintva egy külön oldalon megjelenik a blogon használt összes címke. Itt a használat gyakoriságát a méret jelzi.

Szabad szavas keresés

Aki a címkék között nem találja meg a neki megfelelőt még alkalmazhatja a szabad szavas keresést. Az alábbi beviteli mező szintén a képernyő jobb oldalán található. A szó vagy szavak begépelése után elég egy Enter-t ütni, vagy a kis nagyító ikonra kattintani, hogy a keresés megkezdődjön. 

kereses.jpg

A rutin a blog teljes szövegében keres, azaz megjelenik minden olyan poszt melynek szövegében a beírt szó (vagy ragozott formája) előfordul. Több szó beírása esetén a szavak között "és" kapcsolatot feltétez a program. A megjelent találatokban a keresett szó kiemelésre kerül. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr8814152607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása