Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Települések, mint vagyontárgyak

2018. január 23. - DAnna

Szokás egyes települések korát a legkorábbi fennmaradt írásos emlék alapján meghatározni. Igen, végül is, így van egy dátum, amire építeni lehet, amire rá lehet mutatni, hogy "igen, akkor már ezt a falut valaki valakinek oda adományozta, tehát létezett". Éppen itt a lényeg, hogy akkor a település már olyan jelentős helynek számított, melyet vagyontárgyként érdemes volt számon tartani, tehát valószínűleg sokkal régebbi. 

Hogy lehet egy település a vagyon része? Nyilván feudális viszonyokról van szó, ahol a gazdagságot (többek között) "földben mérték". A föld mögött persze pénz is volt, hiszen a területen élő emberek a tulajdonosnak pénzzel (adó, tized, dézsma, stb.), és szolgáltatásokkal (pl. robot) tartoztak, tehát egy éves fix bevételt jelentettek tulajdonosuknak. Ezért hát többet is értek talán, mint egy egyszeri pénzadomány, s aki jól sáfárkodott velük, lakóik számát gyarapította, és megélhetésüket könnyebbé tette, az maga is nagyobb haszonra számíthatott.

Így aztán a falvak, mint vagyontárgyak gyakran cseréltek gazdát a középkorban, a rajta lakókkal egyetemben. Ezekről az eseményekről tanúskodnak a megmaradt oklevelek, és ezekből tudunk a települések meglétéről, és lakosságának számáról. Lássuk milyen kerek évfordulók esnek az idei évre:

1000 éve említik először írásban Vörösberényt.

A veszprémvölgyi monostor görög nyelvű alapítólevele Kálmán király átiratában maradt meg. Az adományozott 9 falu: Szárberény, Mama, Sandor, Kenese, Csittény, Szántó, Padrag, Zalészi, Gerencsér.

Én, István, keresztény s egész Hungria királya, miután létesítettem, felállítottam és berendeztem a szentséges Istenanya veszprémi, érseki monostorát, s összegyűjtöttem benne apácák seregét a magam, nőm és gyermekeim, valamint egész Pannonia lelki üdvéért, így rendelkezem. Ajándékozok ennek a monostornak kilenc falut földestűl együtt. Ezen falvak nevei a következők: először Szárberény, negyvennyolc füsttel és hat halásszal; ...

Veszprémvölgyi apácák adománylevele

925 éve említették először írásban Aszófőt.

A település első említése a Tihanyi Apátság birtoklevelén Azzofeu néven. A név jelentése „száraz völgy”.

825 éve említették először írásban Inotát.

Inota első írásos említése III. Béla oklevelében, melyben három szőlővel a fehérvári keresztes konventnek adományozza a falut. Az oklevél Inota nevét Iunota formában említi.         

700 éve említik először írásban Felsőörsöt.

Felsőörs nevének legelső ismert, írott emléke 1318-ból származik, Superior villa Wrs formában.

525 éve említik először írásban Balatonalmádit.
A település első említése egy szőlő adás-vételről szóló okmányban. („in promontorio possesionis Zarbereny in loco Almadi vote sitam” formában ("Szárberény helység szőlőhegyén az Almádinak nevezett helyen")

 A blogon az év folyamán még szó lesz ezekről a településekről.

Mint látszik elsősorban királyok adományozták ezeket a birtokokat valamely egyházi intézménynek, hogy azok fennmaradását, ellátását garantálják. A legfőbb földesúr egy-egy országon belül általában a király volt, hozzá tartozott minden föld, de szolgálatért, hűségért cserébe, vagy egyéb szándékból ezek egy (kisebb-nagyobb) részét eladományozhatta. Gyakran mérik abban egy-egy király erősségét, vagy gyengeségét, hogy az országban neki magának mennyi birtoka volt, mennyi hatalom volt a kezében ténylegesen. 

A régi okleveleket a levéltárak őrzik, és nyilván egy-egy régi, féltett irathoz nem engednek oda bárkit, azonban pár éve már az anyag egy jelentős része az interneten keresztül is elérhető.

Interneten böngészhetők a magyar oklevelek

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr2513511903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása