Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Átkelési kísérletek a Piavén

2017. november 14. - DAnna

100 éve, 1917. november 13-án a veszprémi 31. honvéd gyalogezred III. zászlóalja átkelést kísérelt meg a Piavén. A vállalkozás hajnali 5-kor vette kezdetét, azonban az átkelt csapatok hamarosan elszigetelődtek (6 óra 30 perc), mivel a csónakokat az olasz tüzérség szétlőtte. Az olasz erők 8 óra után megindították ellentámadásukat és délre felszámolták az elszigetelten küzdő magyar alakulatot. A harcoknak mintegy 150 fő esett áldozatul, az átkelés támogatására kivezényelt 40 utász közül mindössze 2 fő maradt épségben.

sapkajelvény

December 18-án újabb kísérletet tettek. Az átkelést a I. és a III. zászlóaljnak kellett végrehajtania, a II. zászlóalj látta el a biztosító feladatokat. Az I. zászlóalj csapatai közül mindössze 15 embernek sikerült átkelnie, akik az utolsó emberig tartó küzdelemben mind hősi halált haltak. Az átkelés során előfordult, hogy a honvédek gyalogsági ásóikkal próbáltak meg evezni, ám az elégtelen számú és minőségű csónak, ill. tutaj, valamint az olasz egységek nagyobb tűzereje, lehetetlenné tette az átkelést. A III. zászlóalj ezzel szemben sikeres átkelést hajtott végre. Este 7 órára már teljes két százada a Piave túlpartján volt, és másnap estig kitartottak. 19-én este 8-kor a parancsnokság a visszavonulás mellett döntött, tekintettel az oktalan véráldozatra. Az ütközetben az ezred 67 halottat, 212 sebesültet és 14 eltüntet vesztett.

A háziezred azonban ekkor már jócskán kitüntette magát korábbi sikereivel. A X. Isonzói csatában való hősies részvételükről szóló anyagainkat itt tekintheti meg:

Dr. Földesi Ferenc: Kostanjevica – 1917. május 12–26

"A mi fiaink" - A veszprémi háziezredek (31. honvéd gyalogezred, 7. honvéd tábori ágyús ezred) szerepe a X. Isonzói csatában 

 ekmk_logo_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr5412657151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása