Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Mi is az a KLG?

Veszprém egyik nagyvállalata volt a Bakony Művek

2017. szeptember 05. - DAnna

Évfordulók:

  • 25 éve, 1992-ben a Bakony Művek részvénytársasággá alakult.
  • 10 éve, 2007-ben a vállalat jogutód nélkül megszűnt.

Bakony Művek

A Bakony Művek rövid története

A vállalat Magyar Lőszerművek Rt. néven alakult meg 1938-ban. A város területet biztosított a gyár részére a Csererdőben. Tíz év múlva (mint oly sok mindent) a céget államosítják, és a neve Veszprémi Fémfeldolgozó Nemzeti Vállalat lesz. A profil lassan az autóipar felé tolódik. A 70-es években Zsiguli, Lada, később Polski Fiat, Dacia és más szovjet gépkocsi típusok számára készítenek alkatrészeket a Bakony Műveknél. 1975-ben megalakul a szereléstechnikai és automatizálási gyáregység, mely 1988-tól leányvállalatként működik tovább. 1983-ban angol liszensz alapján beindul a KLG gyújtógyertyák gyártása. (Akkoriban a vízcsapból is KLG reklám folyt, talán nem is volt olyan ember az országban, aki ne tudta volna, mit takar ez a három betű.)

KLG gyújtógyertya plakát

1992-ben a gyár, politikai elhatározás következtében, az Állami Vagyonügynökség döntése alapján részvénytársasággá alakul, Bakony Művek Autóalkatrészgyártó Rt. néven. A vezérigazgató Jüttner András. A szereléstechnikai és automatizálási leányvállalat FLEXMONT Szereléstechnikai és Automatizálási Kft. néven önálló gazdasági társasággá alakul.

A Bakony Művek újra átalakul 2006-ban. A részvénytársaság keretén belül három önálló üzemegységet hoznak létre: Bakony Ablaktörlő-rendszerek Kft. (január 31.), Bakony Préstechnika Kft (február 1.), Pelso Szerszámkészítő Kft. (február 1.).

2007. február 1-én a Bakony Művek fizetésképtelenné válik, öncsődöt jelent, és csődvédelmet kér. Augusztus 22-én az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága elrendelte Bakony Művek felszámolását. 2009. augusztusában a cégbíróság törli a Bakony Műveket a cégnyilvántartásból.

Bővebb írás a témában:

A Bakony Művek története a fénykortól a vég napjáig (1988-2008) / Poór Ferenc == Veszprémi Szemle (1993-) ISSN 1217-5358. - 14.évf. 25.sz. (2012. 2.sz.), p. 48-63.

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr8812676873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása