Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Hegyek, vizek, levendula, és egyéb kincsek

a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

2018. április 10. - DAnna

Nem valódi kies ez a Balaton melléke? Kies a szó, mely legjobban illik rá, mond az idegen. Környéke olyan, mint egy derült arc, melynek nyílt, felhőtlen homlokát borág koszorúzza, s ez a Balaton, ketté osztva félszigete által a legtisztább szem, mely valaha egekbe tekintett.

Vörösmarty Mihály

A park területe több fokozatban lett védett, szinte foltonként állt össze, mint egy kirakós. Az első darab a Tihanyi-félsziget, mely az ország első tájvédelmi körzete lett 1952-ben, és ezt 1965-ben követte a Badacsony másodikként majd a továbbiak: Szent György-hegy (1976), Keszthelyi Tájvédelmi körzet, Káli medence (1984), Pécselyi-medence (1996), Nivegy-völgy (1997), Kis-Balaton. Végül, 1997. szeptember 17-én megalakult a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. 

tihany_1957.jpg

Tihanyi-félsziget (1957)

Tájvédelmi körzet

A tájvédelmi körzet természeti, tájképi adottságokban gazdag nagyobb, általában összefüggő terület, tájrészlet, ahol a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény[1] szerint „az ember és természet kölcsönhatása esztétikai, kulturális és természeti szempontból jól megkülönböztethető jelleget alakított ki, és elsődleges rendeltetése a tájképi és a természeti értékek megőrzése”.

Térkép a Parkról

badacsony_1965.jpg

Badacsony (1965)

A rengeteg látogatóhely mellett a park egész területe "látványosság", és a legszebb helyekre vezetett túrákkal is el lehet jutni. Aki nem biztos a saját tájékozódó képességében, vagy nincs tisztában, mit szabad és mit nem egy nemzeti park területén, az sem marad le így az élményről.

Vezetett túrák listája

Nemzeti park

A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.

 szent_gyorgy_hegy.jpg

Szent György-hegy (194?)

Mivel a park tavaly szeptemberben ünnepelte 20 éves fennállását, ez alkalomból egy ünnepi kiadvány jelent meg.

20 éves a Balaton-felvidéki Nemzeti Park / [szerzők Barcza Gábor et al.] ; [kiad. a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság]. - [Veszprém] : Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, 2017

Ezen összefoglaló kiadványon kívül 2000 és 2005 között egy sorozat is napvilágot látott A Balaton-felvidék természeti értékei címen, öt kötetben: A Pécselyi-medence és környéke (2000), A Kis-Balaton térsége (2001), A Tapolcai-medence és tanúhegyei (2002), A Tihanyi-félsziget (2002), A Káli-medence (2005).

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr713707740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása