Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Elődeink tettei

események több, mint 200 év távolából

2018. január 09. - DAnna

A veszprémi püspöknek pénzverési joga

325 éve Kertán már működött iskola

225 éve épült a Kapuváry-ház

200 éves tollrajzok Veszprémről

575 éve már a veszprémi püspöknek pénzverési joga volt

Egy 1443-as keltezésű oklevél szerint a veszprémi püspöknek jogában állt pénzt vereti Bodó Györggyel együtt. Bodó György várban betöltött szerepét az oklevél nem említi. Az év június 1-től azonban testvére, Miklós segédpüspök lett, és a pénzverés joga rá is átszállt. Az oklevél a pénzverési jogot, mint már meglévő kiváltságot említi.

A középkorban a pénzverési jogot nem osztogatták könnyen. Alapesetben kizárólagosan a királyt illette meg, aki kegyet gyakorolva másnak is engedélyezhette a tevékenységet. Aki ilyen engedély nélkül vert érméket, az pénzhamisítást követett el.

A veszprémi püspökök kivételezett helyzetben voltak Magyarországon, mint a második legrégibb egyházkerület fejei, akik bírtak a királyné koronázás jogával, és a királyné kancellári tisztségét is betöltötték.

Pénzverés a középkorban: törvényesen és törvényen kívül

325 éve Kertán már működött iskola

1693-ban Kertán már iskola működik. Egy örökösödési oklevél szerint az iskolamester neve Sipos Miklós. Ekkortól a falu iskolamesterinek névsora már nyomon követhető.

225 éve épült a Kapuváry-ház

A copf stílusú, emeletes házat 1793-ban Kapuváry Antal veszprémi kanonok építtette. 1885-től 1993-ig ez a  Városháza, az egykori nagy szalon volt a tanácsterem, melyben 120 képviselő ülésezett. A ház mai is látható a Szabadság tér sarkán, a homlokzaton a Kapuváry család címerével.

kapuvary-haz.jpg

Képeslap az 1890-es évekből

(A képen jól látszik, hogy a Kapuváry-ház még nem volt ekkor sarokház - mint ahogy a Korona Szálló (Mackó) sem -, mivel a mai Óvári Ferenc utca még nem létezett, azt csak az 1900-as évek elején nyitották meg. )

Kapuváry-ház - Veszprém

200 éve Veszprémről készített színes tollrajzokat Berkeny János Sámuel rézmetsző

A Bécsben tanult művész elsősorban térképeket készített. A veszprémi származására mindig büszke művész – munkáit „Nemes Berkeny János Veszprém Fi”-ként szignálta. Ezek a várost kelet, illetve dél felől, valamint a Jeruzsálemhegyről a Tizenháromváros felé tekintve, vagyis a települést mintegy körképszerűen ábrázolják. Veszprémről készült rajzait a Laczkó Dezső Múzeum őrzi.

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr7413495439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása