Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének blogja

Megyei Morzsák

Eltűnő múlt

egy építkezés mementói

2017. szeptember 19. - DAnna

A települések jó esetben fejlődnek. Azonban fejlődésen is mindenki mást és mást ért. Mitől fejlődik egy város? Ha modernebb, korszerűbb lesz? Vagy ha élhetőbb? Ha egyre több a lakosa? Ha gazdagabb?

3756_1_1.jpg

3756_2_1.jpg

A fejlődés azzal is jár időnként, hogy a "régi" helyét elfoglalja az "új". Ilyenkor valami eltűnik végérvényesen, megsemmisül, elvész. Meglehet őrizni az emlékét írásokban, fotókon, de a folyamatot visszafordítani nem lehet. S aztán idővel az az "új" is "régi" lesz.

 3756_3.jpg

3756_4.jpg

Veszprém belvárosának rekonstrukciója a 60-as évek közepén kezdődött. A régi házakat lebontották, helyébe akkor modernnek számító épületek kerültek. A közölt fotósorozat éppen azokat a pillanatokat örökíti meg, amikor még tart az építkezés és együtt vannak jelen a régi és az új házak.

3756_7_1.jpg

3756_8.jpg 

Nem ez volt a terület első pusztulása, hiszen török, tűz és háború egyaránt rombolta az elmúlt évszázadok során. A végeredmény megosztó, és kétségtelen, hogy az építkezések során sok érték (pl. régészeti leletek) megsemmisült. Az akkor felhúzott épületek, a Húszemeletes, a Lordok Háza és a többi ma már éppen úgy a történelem részei, egyes épületek/épületrészek pedig azóta átalakításokon estek át, vagy végleg eltűntek, új funkciókat kaptak. 

A témáról részletesebben:

Cserhát / szerk. Márkusné Vörös Hajnalka. - [Veszprém] : Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, 2013 (Veszprém : OOK Press).

Cserhát anno - polgári életképek - 1930-1985 : szilánkok az egykori polgári családok történetéből / [a visszaemlékezéseket gyűjt. Édes Gyuláné, Palkóné Jády Melitta] ; [közread. a Veszprém-Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület]. "Veszprém-Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület, 2006-2016" / Édes Gyuláné. - Veszprém : Veszprém-Cserháti Társaskör Kult. Egyes., 2016 (Veszprém : OOK Press).

GEOMellőzött kilátóhelyek (GCPSGL)

 ekmk_logo_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://megyeimorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr1312784870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása